|

Australci najveći zagađivači planete

Australci najveći zagađivači planete
0
F
FENA
15.11.2007. u 14:25
0
komentara
0

dijeljenja
Australci najveći zagađivači planete
Studija o svjetskim elektranama pokazala je da razvijene zemlje stvaraju više ugljendioksida nego ekonomije koje se pomaljaju kao svjetske sile. Australija je najveći zagađivač po stanovniku, a na drugom mjestu se nalaze Sjedinjene Američke Države.
Ustanovljeno je da su Australci najveći zagađivači po stanovniku, stvarajući pet puta više ugljendioksida od sile u nastajanju kao što je Kina, javio je BBC.

SAD su na drugom mjestu sa osam tona ugljendioksida po glavi stanovnika - 16 puta više nego što stvori Indija. SAD također proizvede najviše ugljendioksida u ukupnim ciframa, a za njim slijedi Kina.

Website Nadzorne akcije za ugljendioksid (CARMA) prvi je globalni spisak emisije ugljendioksida u više od 50.000 elektrana.

Podatke je prikupio Centar za globalni razvoj, američka analitička grupa.

CARMA ukazuje na to da su, iako američke elektrane emitiraju najviše CO2 oslobađajući 2,5 milijardi tona u atmosferu svake godine, australske elektrane su najneefikasnije kada se uzme u obzir računica po glavi stanovnika, s emisijom od 10 tona po glavi stanovnika, u poređenju s američkih 8,2 tona.

Kinetski energetski sektor emituje drugu ukupnu količinu ugljen dioksida, ismpumpavajući 2,4 milijardi tona tog gasa u atmosferu svake godine.

Njena emisija, ipak, samo je petina australske emisije po glavi stanovnika.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.