Svijet
0

Australci najveći zagađivači planete

FENA
Studija o svjetskim elektranama pokazala je da razvijene zemlje stvaraju više ugljendioksida nego ekonomije koje se pomaljaju kao svjetske sile. Australija je najveći zagađivač po stanovniku, a na drugom mjestu se nalaze Sjedinjene Američke Države.

Ustanovljeno je da su Australci najveći zagađivači po stanovniku, stvarajući pet puta više ugljendioksida od sile u nastajanju kao što je Kina, javio je BBC.

SAD su na drugom mjestu sa osam tona ugljendioksida po glavi stanovnika - 16 puta više nego što stvori Indija. SAD također proizvede najviše ugljendioksida u ukupnim ciframa, a za njim slijedi Kina.

Website Nadzorne akcije za ugljendioksid (CARMA) prvi je globalni spisak emisije ugljendioksida u više od 50.000 elektrana.

Podatke je prikupio Centar za globalni razvoj, američka analitička grupa.

CARMA ukazuje na to da su, iako američke elektrane emitiraju najviše CO2 oslobađajući 2,5 milijardi tona u atmosferu svake godine, australske elektrane su najneefikasnije kada se uzme u obzir računica po glavi stanovnika, s emisijom od 10 tona po glavi stanovnika, u poređenju s američkih 8,2 tona.

Kinetski energetski sektor emituje drugu ukupnu količinu ugljen dioksida, ismpumpavajući 2,4 milijardi tona tog gasa u atmosferu svake godine.

Njena emisija, ipak, samo je petina australske emisije po glavi stanovnika.