{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Auschwitz iz zraka: Mjesto koje i 70 godina poslije ledi krv u žilama

27.1.2015. u 21:30
308
Auschwitz iz zraka: Mjesto koje i 70 godina poslije ledi krv u žilama
308
 
Sedamdeset godina nakon oslobođenja zarobljenika iz Auschwitza, jednog od glavnih simbola horora holokausta, BBC je svijetu pružio priliku da vidi zastrašujuće ruševine na ovom mjestu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dronom su snimili ruševine i pružili pogled na prostore koji lede krv u žilama, a gdje je od 1940. do 1945. godine ubijeno oko milion ljudi. Auschwitz se nalazi u južnoj Poljskoj i predstavlja najveći koncentracioni logor nacističke Njemačke.

U videu se može donekle steći utisak o nacističkom režimu koji se sprovodio u zidinama logora. Također, prizori željezničke pruge kojom su dovodili ljude u kamp, crveni krovovi zatvora gdje su oni spavali i u kojima su bili primorani da rade, kao i drvene kućice u Birkenauu gdje su nacisti ubijali zatvorenike ostavljaju zastrašujući dojam na svakoga.

Možda najjači dojam ostavlja ulaz u kamp i natpis na njemačkom "Arbeit macht frei" ili "Rad oslobađa".

Steven Spielberg je u ponedjeljak navečer održao govor na ceremoniji povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja iz Auschwitza. Skupu je prisustvovalo 100 preživjelih zatvorenika, a Spielberg je upozorio na antisemitizam, radikalne ekstremiste i religiozne fanatike koji ponovo sprovode teror kao što je napad na košer supermarket u Parizu. Izjavio je i da je najučinkovitiji način da se ta dešavanja zaustave upravo da se "zapamti i nikada ne zaboravi" i da je to misija koju ostavljamo novim naraštajima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: