SAD
0

Atletičarka muslimanka diskvalifikovana zbog posebne uniforme

Sarajevo-x.com
Atletičarka Juashuanna Kelly koja se u svojoj školi može pohvaliti najboljim rezultatima kada je u pitanju trčanje, diskvalifikovana je sa takmičenja u trčanju Montgomery Invitational zbog uniforme koja je napravljena posebno za atletičarke muslimanke.

Juashaunna Kelly koja je na završnoj godini srednje škole Theodore Roosevelt, prijavila se na takmičenje u trčanju kao jedina djevojka koja učestvuje, ali je malo poslije prijave diskvalifikovana zbog uniforme koju nosi. Naime, ova atletičarka je muslimanka i nosi namjenski napravljenu uniformu koja je u skladu sa njenim vjerskim uvjerenjem.

Kelly je u istoj uniformi koja pokriva njenu glavu, ruke i noge do članaka nosila na svim takmičenjima koje je organizovala njena škola, ali na ovom takmičenju koje se održava u Washingtonu ne može učestvovati zbog svoje posebne uniforme.

Namjenski napravljena uniforma prekriva, u skladu sa islamskim propisima, njeno tijelo otkrivajući isključivo lice i ruke.

"Ova uniforma ni po čemu nije posebna osim što prekriva veću površinu moga tijela, ali ne čini da trčim brže“, kazala je Kelly za AP.

Međutim, organizatori takmičenja smatraju da njena posebna uniforma krši pravila Asocijacije koja organizuje sportska takmičenja za srednjoškolce atletičare.