Svijet
0

Atlantska obala SAD-a priprema se za dolazak "Hanne"

FENA
Foto: AFP/Getty Images/NOAA/Ho
Foto: AFP/Getty Images/NOAA/Ho
Tropska oluja "Hanna" u petak se približila jugoistočnoj obali Sjedinjenih Država, a meteorolozi predviđaju da će do jutarnjih sati u subotu ojačati i zahvatiti kopno uz obalu Južne Karoline.

U petak oko podneva, po lokalnom vremenu, središte olujnog sustava nalazilo so oko 175 km istočno od Daytona Beacha na Floridi, s vjetrom snage oko 105 kilometara na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju (NHC).

Hanna se kreće prema sjeverozapadu brzinom od oko 30 km na sat, a meteorolozi NHC predviđaju da će u subotu ubrzati i malo ojačati, te da obalu Južne Karoline može zahvatiti snagom uragana.

"'Ike', mali, ali impresivni uragan" još je daleko na Atlantiku, navode meteorolozi, koji predviđaju da će obalu južne Floride zahvatiti do utorka navečer kao uragan III. kategorije, na ljestvici s pet stupnjeva snage, s vjetrom jačine oko 200 km na sat.

Modeli prognostičara govore da bi 'Ike' prethodno mogao proći južno, iznad Kube i Floridskog tjesnaca, ili sjevernije preko Bahama, navode iz Centra za uragane.

Prihvatni centri otvoreni su u petak u Južnoj i Sjevernoj Karolini, te u Georgiji, u očekivanju dolaska Hanne, no nisu izdani nalozi za obveznu evakuaciju.

Guverner Južne Kroline Mark Sanford pozvao je na dobrovoljnu evakuaciju dvaju sjeveroistočnih okruga - Horry i Georgetown.

Upozorenja građanima da se pripreme za dolazak uragana dano je uz cijelo priobalje Južne i Sjeverne Karoline, a za sjevernija priobalna područja, Virginiju, zaljev Chesepaeake i Washington DC, te obalu New Jerseya, vrijedi upozorenje za dolazak tropske oluje, jer olujni vjetrovi znaju puhati i 500 km od središta uragana, navodi NHC u saopćenju.

Povijesni grad Charleston u Južnoj Karolini priprema se za najteži udar, radnici zakivaju prozore na zgradama a vatrogasci građanima dijele vreće s pijeskom.

Po gradu se pripremaju agregati jer se očekuje da će oluja nanijeti štete elektro-energetskoj mreži, izvješćuju lokalne TV postaje.

Iz zrakoplovne baze američkih marinaca Beaufort u Južnoj Karolini, odletjele su dvije eskadrile lovaca F-18 Hornet, a dalje na sjever američka Ratna mornarica u luci Hampton Roads u Virginiji pripremila je brodove za odlazak ako se uvjeti pogoršaju, objavili su glasnogovornici tih vojnih objekata.

U mornaričkoj bazi Norfolk u Virginiji, najvećoj mornaričkoj bazi na svijetu gdje je trenutačno 50-ak ratnih brodova, za isplovljenje se priprema do 40 brodova, dok su ostali u dokovima, na remontu.