Svijet
0

Atina zasad bez odluke o priznanju nezavisnosti Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grčka zasad neće donositi odluku o eventualnom priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, već će to učiniti u nekom kasnijem stadiju, pošto bude razmotrila sve aspekte tog pitanja, saopćilo je danas grčko ministarstvo vajskih poslova.

Grčka će razmotriti sve argumente u vezi s tim pitanjem, moguće posljedice po regionalnu sigurnost, kao i interese Grčke, i u nekom kasnijem stadiju donijet će odluku o tome, izjavio je portparol ministarstva Georgios Kumucakos.

On je podsjetio da Grčka nije jedina država koja je izrazila zabrinutost zbog potencijalno destabilizirajućih efekata koje bi proglašenje nezavisnosti Kosova moglo da ima na regiju, prenijela je ANA.

"Nisu samo Grci izrazili zabrinutost i ukazali na potrebu da se pažljivo razmisli o tom pitanju, već su to učinile sve zemlje regije koje su članice EU i NATO", rekao je Kumucakos i dodao da je Atina u stalnom kontaktu s Bugarskom i Rumunijom i da je nedavno održan trilateralni sastanak.

"Zabrinutost je opravdana. Ta regija je i dalje osjetljiva. Treba poduzeti napore kako bi ta objektivno osjetljiva regija mogla da riješi ovakve probleme radi izgradnje bolje budućnosti", naglasio je portparol grčkog ministarstva.

Komentirajući nedavne incidente poslije mirnih demonstracija u Beogradu protiv secesije Kosova, Kumucakos je podsjetio da je svaka zemlja dužna da poštuje obaveze iz Bečke konvencije o zaštiti diplomatskih misija i njihovog osoblja.

"Sve ostalo je za osudu", kazao je on.