Svijet
0

Atina: Uzrok smrti putnika i posade pad aviona

NINA
Načelnik grčkih patologa zaduženih za obdukciju tijela putnika ciparskog aviona Boeing 737, koji se 14. augusta srušio nedaleko od Atine, izjavio je danas da su rezultati obdukcije 118 tijela žrtava pokazali da je smrt putnika i članova posade nastupila od samog pada aviona.

Istražitelji u međuvremenu još provjeravaju navode da su piloti tog aviona ciparske privatne kompanije Helios, koji je letio na liniji Larnaka-Atena-Prag, bili onesposobljeni za upravljanje letjelicom zbog navodnog pada pritiska u pilotskoj kabini.

Piloti dvaju aviona F-16 grčke ratne avijacije, koji su presreli ciparski avion čim je kontrolni toranj izgubio vezu s njim, izjavili su na saslušanju da su vidjeli kopilota u pilotskoj kabini nagnutog preko komandi, očigledno onesviješćenog.

Ispitivanje uzoraka krvi pronađene u ostacima pilotske kabine pokazali su da je i jedan od članova posade bio u njoj u trenutku udara aviona u planinu sjeverno od Atene.

Riječ je o Andreasu Prodromuu (25), koji je prošao kroz pilotsku obuku. Filipos Kucaftis, glavni grčki patolog, rekao je da će biti nastavljena analiza DNK i tkiva i ispitivanje zubarskog kartona poginulih radi utvrđivanja identiteta svih žrtava te avionske nesreće u kojoj je poginulo svih 115 putnika i šest članova posade.

Kucaftis je naveo da je zbog stanja u kojem su tijela unakažena uslijed udara pri padu aviona i požara koji je zatim izbio, jedino DNK analizom moguće utvrditi identitet pojedinih žrtava. Agencija AP je prenijela da tijela triju žrtava još nisu pronađena.