Svijet
6

Atina odbacila prijedlog kreditora

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Najnoviji spasonosni plan koji su kreditori predložili Grčkoj u zamjenu za budžetske rezove ne može biti prihvaćen jer sadrži recesivne mjere, a program za petomjesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći potpuno je neadekvatan, naveo je izvor iz grčke vlade.

Prema tom prijedlogu, čiji su dijelovi danas procurili u javnost, povjerioci su predložili Grčkoj produžetak od pet mjeseci finansijske pomoći u okviru kojeg je paket pomoći od 12 milijardi eura koji bi bio isplaćen u četiri djela, do novembra, javlja AFP.

Grčka vlada je potvrdila detalje tog dokumenta, navodeći da prijedlog predviđa hitnu isplatu 1,8 milijardi eura, uz mjere Vlade Grčke koje bi odobrila njena skupština kako bi država izbjegla bankrot 30. juna, kada treba da plati ratu duga MMF-u od 1,5 milijardi eura.

Ostatak od 12 milijardi eura bi se isplaćivao zavisno od sprovođenja reformi u Grčkoj.

"Jasno je da prijedlog, izuzimajući recesivne i socijalno destruktivne mjere, sadrži i znatan finansijski jaz u tom petomjesečnom periodu. A, to bi dovelo do novih i teških pregovora i novog memoranduma o štednji na kraju ove godine", dodali su izvori bliski vladi u Atini.

Atina je poručila da ne može da prihvati zahtjevane reforme jer bi one privredu ostavile u recesiji, a ponuđeni novac ne bi bio dovoljan da riješi probleme.

"Prijedlog kreditora značio bi pokretanje reformi koje vode u recesiju kao uslov za finansiranje, što je potpuno neodgovarajuće", navodi se u saopštenju grčke vlade.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je za večeras sazvao hitan sastanak vlade na kom će se razgovarati o reformskom planu.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio da je Grčka već pristala na brojne ustupke i da će na sutrašnjem sastanku eurogrupe pokušati da dogovori mjere koje bi uključivale restrukturiranje dijela grčkog duga i produžetak kreditiranja.

Vanredni pregovori Grčke i njenih kreditora - Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda - završeni su juče bez dogovora, a novi pregovori su najavljeni za vikend, samo par dana uoči 30. juna kada Grčkoj dolazi na naplatu 1,5 milijardi eura duga prema MMF-u i kada ističe međunarodni paket pomoći.