{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Atina ne traži milostinju"

S
17.5.2010. u 19:11
0
4
"Atina ne traži milostinju"
0
"Atina ne traži milostinju"
Geogres Papandreou
Grčki premijer Georges Papandreu izjavio je danas da njegova zemlja ne traži milostinju u vrijeme kada se EU sprema da uplati prvu tranšu zajma, kako bi pomogla vlastima u Atini da otplate prispjele dugove.
"Mi ne tražimo milostinju. Tražimo zajmove koje ćemo vratiti po visokoj kamati. Grčka je dobro mjesto za investicije, u to sam siguran", rekao je Papandreou njemačkom dnevniku "Handelsblat".

Grčka će sutra dobiti tranšu od 14,5 milijardi eura zajma od EU, dan prije nego što bude u obavezi da isplati državne obveznice izdate prije deset godina, vrijedne devet milijardi eura, izjavio je izvor iz Ministarstva finansija.

Grčki mediji i analitičari ranije su naglasili da zajam, koji je dio većeg paketa EU i Međunarodnog monetarnog fonda od 110 milijardi eura, dolazi u posljednjem trenutku, radi isplate duga starog deset godina.

"Bolje je da se to desi i u posljednjem minutu, neko nikad", izjavio je Nikos Skurasis, šef odjeljenja za investicije u atinskoj brokerskoj kući Pegaz.

Grčka je 12. maja dobila 5,5 milijardi eura od MMF-a.

Vlada u Atini u septembru će dobiti još devet milijardi euvra, uključujući 6,5 milijardi od članica evrozone i 2,5 milijardi eura od MMF-a, navodi grčko Ministarstvo finansija.

Treća tranša od devet milijardi eura biće realizivana u decembru, a prva revizija grčkog programa štednje biće obavljena u trećem kvartalu 2010. godine.

Najava prispjeća ovih sredstava ipak nije popravila situaciju na atinskoj berzi, čiji je indeks oslabio za 1,4 odsto tokom poslijepodnevne trgovine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: