Svijet
28

Atina: Hiljade građana noć provelo na ulicama, pred parlamentom logorska vatra

Klix.ba
(Foto: EPA)
Hiljade građana Grčke odlučilo je napraviti kamp u centru Atine kako bi iskazali negodovanje zbog najavljenih poreznih i penzionih reformi koje su dio paketa dogovora sa MMF-om i EU.

Uspostavljanju kampa prethodio je sukob nekoliko sotina demonstranata, uglavnom proljoprivrednika, sa policijom koja je štitila zgradu državnog ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednicima su se sinoć pridružili i predstavnici radničkih sindikata kreiravši kamp na Trgu Syntagma, ispred grčkog parlamenta.

Procjene policije kažu kako se oko velike logorskle vatre okupilo najviše 10.000 građana iz cijele zemlje koji su bez nasilja ali bučno proveli noć uz prisustvo oko 20 traktora.

Mnogi nezadovoljni građani smatraju da će biti prisiljeni napustiti Grčku ukoliko vlada usvoji paket mjera štednje koji će im onemogućiti zaradu.

"Ako se paket usvoji mi ćemo postati migranti u našoj zemlji ili negdje drugo. Ovo je katastrofa. Ostat ćemo ovdje dok se ovo ne riješi. Nećemo dati da ovo tek tako prođe", kažu demonstranti.

Podsjećamo, premijer Grčke Alexis Tsipras planira se obračunati s državnim deficitom kroz povećanje poreza i doprinosa za penzije.