Svijet
0

Atina: Eksplozija potresla zgradu grčkog ministarstva ekonomije

FENA
Eksplozija je u ponedjeljak uzdrmala zgradu grčkog ministarstva ekonomije u centru Atine izazivajući izvjesnu štetu, ali ne i žrtve, saopštio je Reutersu policijski zvaničnik.

Ministarstvo je smješteno iznad zgrade pošte u glavnoj atinskoj ulici Sintagma, oko 100 metara od zgrade parlamenta. Obje zgrade su bile zatvorene u vrijeme eksplozije a policijski zvaničnik je izjavio da "nije bilo povrijeđenih među slučajnim prolaznicima".

Eksplozija je oštetila izloge prodavnica, automobile i kafiće te porazbijala prozorska stakla u poslovnom kvartu grada neposredno prije jutarnje špice.

Policija je ranije javila da je eksplozija uzdrmala zgradu pošte, ali je policijski izvor kasnije izjavio kako se vjeruje da je bomba podmetnuta na motociklu ostavljenom na parkingu u blizini zgrade.

Nije bilo odmah jasno ko stoji iza napada. Policija je saopćila kako su grčke novine primile dva poziva upozorenja oko pola sata prije eksplozije u kojima se navodi da je bomba podmetnuta u blizini ministarstva ekonomije.

Ovo je drugi bombaški napad na vladinu zgradu u posljednjih šest mjeseci. U junu je gerilska grupa koja se naziva Revolucionarna borba izvela bombaški napad na minstarstvo rada u srcu grčke prijestonice, ne izazivajući ljudske žrtve, ali teško oštetivši zgradu.

Iako je prvobitno javila da je eksplozivna naprava bila načinjena od deset kanistera s gasom srednje veličine, policija je kasnije saopćila kako je to bila bomba detonirana budilnikom.

"Kanisteri s gasom pronađeni u blizini tog mjesta nisu povezani s eksplozijom ali su u izvjesnoj mjeri doprinijeli njenoj jačini", kazao je policijski zvor.

Policija ovo smatra mnogo snažnijom bombom od onih kotrištenih tokom nanjih napada odmetničke grupe posljednjih godina. Zvaničnici, međutim, nisu mogli reći da li je eksplozija povezana sa suđenjem na kome se odlučuje o žalbi 15 članova grčke nekada zloglasne radikalne ljevičarske grupe 17. novembar.

Nekolicina manjih grupa u posljednjim sedmicama je upozorila na napade tokom suđenja.

Deseci policijskih automobila i protupožarnih kamiona bili su na mjestu napada dok su forenzičari pretraživali ruševine.

"Imao sam sreću što sam ostao živ nakon ove eksplozije. Čuo sam je i upravo nakon nje sam osjetio udarni val koji je bio veliki", izjavio je Reutersu vlasnik obližnjeg kioska.