Svijet
0

Atentat u stilu Jamesa Bonda: Mitraljez skriven iza tablica automobila

Klix.ba
Na Radovana Krejcira, češkog bjegunca koji živi u Johannesburgu, pokušan je atentat tako što je na njegov automobil otvorena vatra iz mitraljeza skrivenog iza zadnje tablice automobila parkiranog u blizini. Krejcira su spasila blindirana stakla.

Južnoafrička policija tvrdi da se radi pokušaju atentata na čovjeka povezanog sa domaćim podzemljem. Krejcir je nepovrijeđen, dok je njegov blindirani Mercedes prošaran rupama od metaka.

"Čitav moj život je poput filmova o Jamesu Bondu. Tako živim", rekao je Krejcir u intervjuu za južnoafrički medij Eyewitness News.

Ovaj događaj je jedan od neobičnijih u dugačkoj priči o johannesburškom podzemlju, gdje ratovi za teritoriju za trgovinu narkoticima, prevare i sl. često završavaju tragično.

Smrtonosne modifikacije na automobilu parkiranom ispred Krejcirove zalagaonice zlata i dijamanata podsjećaju na "Goldfinger", film o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu u kojem on vozi Aston Martin sa mitraljezima iza prednjih svjetala.

Fotografije ukradenog VW Pola pokazuju desetak cijevi, od kojih su neke istopljene ili deformisane od vatre koju je izazvala pucnjava.

Oko 10 metaka pogodilo je staklo na vozačevoj strani Krejcirovog automobila, a on se u tom trenutku nije čak ni nalazio u automobilu, već je razgovarao telefonom.

Krejcir, koji je u Češkoj prošle godine osuđen na 11 godina zatvora zbog poreznih prevara, rekao je lokalnim medijima da je, kada je čuo pucnjavu, isprva pomislio da se radi o vatrometu. On pretpostavlja da je neko znao da uvijek parkira na istom mjestu, te je postavio ukradeno naoružano vozilo i aktivirao ga sa distance.

Johannesburški stručnjak za sigurnost Rory Steyn navodi da postoji čitav niz motiva za ovaj atentat, a da je čak i sam Krejcir možda priredio napad.