Svijet
0

Atentat na zamjenika iračkog premijera izveo njegov rođak?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nedavni samoubilački napad na zamjenika iračkog premijera Salama al-Zubaiea najvjerojatnije je isplanirao i izveo pripadnik njegova osiguranja, daljnji rođak koji je bio uhapšen kao pobunjenik, oslobođen na službeni zahtjev, a zatim unajmljen kao tjelesni čuvar, izjavio je u nedjelju za Associated Press jedan neimenovani irački visoki sigurnosni dužnosnik.

Pokušaj atentata, najmanje treći na visokog iračkog političara u zadnja četiri mjeseca, naveo je iračkog premijera Nurija al-Malikija da naredi promjene u sigurnosnom sistemu, koje uključuju i unajmljivanje stranih zaštitarskih tvrtki koje bi štitile objekte u bagdadskoj tzv. Zelenoj zoni gdje se nalazi parlament, izjavio je taj dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Bombaš samoubica prošloga je petka došao na tek nekoliko koraka od zamjenika premijera al-Zubaiea i digao se uzrak tokom molitve u privatnoj džamiji koja se nalazi odmah uz Zubaievu kuću. U eksploziji je Zubaie teško ranjen, a poginulo je devet ljudi.

Neimenovani izvor tvrdi da je jedina osoba koja nije bila provjeravana, a bila je na molitvi, Wahab al-Saadi, daljnji rođak al-Zubaiea kojega se sumnjiči za umiješanost u atentat, a čiji je automobil, parkiran ispred al-Zubaieve kuće, eksplodirao nekoliko minuta nakon napada.

Dodaje da je al-Saadi nedavno smijenjen kao tjelesni čuvar zbog "neposlušnosti", ali da je unatoč tome primao plaću od zamjenika premijera, te da, budući da mu je rođak, nije bio pretresan pri ulazu u džamiju.

Pod sumnjom za umiješanost u atentat našao se i al-Zubaiev kuhar, koji je nestao, a za vrijeme napada nalazio se u kuhinji, 15-ak metara od prostorije za molitvu.

Šef osiguranja premijera al-Malikija, Sami al-Askari, kaže da je al-Saadi ranije bio uhapšen zbog sumnje da pomaže pobunjenicima, ali da je zamjenik premijera izlobirao njegovo puštanje na slobodu i potom ga uključio u svoje osiguranje, prenosi Hina.

Iračke sigurnosne službe smatraju da je al-Saadi 'unovačio' kuhara da mu bude potpora u bombaškom napadu, a vjeruju i da je bombaš samoubica bio upravo al-Saadi, iako ne odbacuju da je u bijegu.