Svijet
0

Atenski olimpijski stadion biće gotov do augusta

NINA
Nakon što je Međunarodni olimpijski komitet izrazio sumnju da masivni željezni i stakleni krov neće biti gotov do početka ljetnih Olimpijskih igara, španjolski arhitekt Santiago Calatrava obećao je da će kontroverzni krov biti završen do augusta.

U svom prvom ovogodišnjem obraćanju javnosti Calatrava je izjavio da je vrlo optimističan i uvjeren da će se sve stići završiti u planiranom roku.

"Sve se odvija po planu. Stadion će izgledati čarobno", dodao je Santiago Calatrava, jedan od najpoznatijih i najinovativnijih, ujedno i najkontroverznijih, arhitekata današnjice. Caltrava je projektirao mostove u Veneciji, Dublinu, Manchesteru i Barceloni te željezničke stanice u Lyonu, Lisabonu, Zürichu i Liegeu.

Kritičar britanskog lista Observer napisao je u svojem profilu 53-godišnjeg Španjolca da će on, bez obzira na to hoće li uspjeti završiti krov ili ne, uskoro postati najpoznatiji arhitekt na svijetu. Njegov stadion sa staklenom kupolom nazvao je "Olympijskim snom."

Jacques Rogge, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, izjavio je prošloga mjeseca tokom sastanka IOC-a u Ateni: "Ako budemo imali stadion koji i bez krova može dobro funkcionirati, bit ću sretan."

Ipak, neki ljudi u Ateni strahuju da bi krov težak 16.000 tona, koji stoji na dva svoda visoka poput mosta Harbor u Sydneyu, ukoliko ne bude do kraja završen, mogao postati "olimpijska noćna mora".