Svijet
0

Astronautkinja uhapšena zbog pokušaja otmice ljubavne suparnice

Sarajevo-x.com
Foto: AP, Lisa Nowak
Foto: AP, Lisa Nowak
U ponedjeljak je uhapšena astronautkinja zbog pokušaja otmice i još nekoliko ozbiljnih kaznenih djela, jer se zamaskirana suočila sa ženom koju vidi kao suparnicu za pažnju i ljubav kolege astronauta.

Lisa Nowak, 43-godišnja pripadnica američke mornarice, koja je u julu prošle godine sudjelovala u misiji obilaska međunarodne svemirske stanice, također je optužena za pokušaj krađe vozila uz fizičko nasilje i uništavanje dokaza.

Iz policije su saopćili kako je Nowak prešla 1.449 km vozeći se od svog doma u Houstonu do Međunarodnog aerodroma Orlando kako bi se suočila sa Colleen Shipman.

Uhapšena astronautkinja je bila uvjerena da je Shipman u romantičnoj vezi sa zapovjednikom američke mornarice Williamom Oefeleinom, pilotom svemirske letjelice Discovery na putovanju do svemirske stanice prošlog decembra.

Prilikom ispitivanja Nowak je izjavila kako je njen odnos sa Oefeleinom bio "nešto više od radnog odnosa, ali opet nije bila ni romantična veza."

Policajci su u autu optužene pronašli njeno ljubavno pismo naslovljeno na Oefeleina.

Glasnogovornik NASA-e James Hartsfield je saopćio kako za sada status uhapšene astronautkinje u NASA-i ostaje nepromijenjen.

Ukoliko bude osuđena zbog pokušaja otmice, Nowak bi mogla dobiti doživotnu kaznu zatvora.

Lisa Nowak je udata i ima troje djece, a tokom njene 13-dnevne svemirske misije upravljala je robotiziranom rukom prilikom tri šetnje svemirom.