Svijet
0

Assange zatražio istragu američkih akcija protiv WikiLeaksa

Klix.ba
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange, podnio je prijavu švedskoj policiji i zatražio istragu američkih nezakonitih aktivnosti u Evropi protiv njega i WikiLeaksa, uključujući i oduzimanje lične imovine koja je sadržavala dokaze o ratnom zločinu.

U izvještaju od 48 stranica, Assange je iznio dokaze o istragama Američke vojne obavještajne službe protiv njega i WikiLeaksa, a koje datiraju od 2009. godine, te nedavna istraživanja FBI-a u 2012. i 2013.

"Tema izvještaja odnosi se na dva događaja, koji uključuju Švedsku i Njemačku. Događaji su se odigralu unutar konteksta javnih aktivnosti FBI-a protiv WikiLeaksa u Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj i Islandu od 2009. godine do danas, a tiču se mog rada", napisao je Assange.

Assange se dotakao dva "ranije neprijavljena događaja". Prvi je taj da ga je Američka vojna obavještajna služba fizički nadzirala u Berlinu 2009., a rezultati toga korišteni su za presudu Bradleyju Manningu. Drugi incident tiče se nezakonitog oduzimanja Assangeovog kofera u septembru 2010. godine, kada je letio iz Stockholma za Berlin. Kofer je sadržavao tri laptopa sa WikiLeaksovim materijalima, pridruženim podacima i povlaštenim komunikacijama. Dio materijala sadržavao je i dokaze o ozbiljnom ratnom zločinu, masakru više od 60 žena i djece, koji su američke snage počinile u Afganistanu. Razlozi nestanka kofera i njegova konačna lokacija nisu nikada javljeni Assangeu.

Assangeova prijava također otkriva kako je Švedska sigurnosna služba (SAPO) u augustu 2010. zatražila podatke o njemu od Australske obavještajne organizacije, što su im oni i ustupili. On objašnjava i kako će njegova prijava pomoći Manningu u žalbi na kaznu od 35 godina zatvora zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

"Ukoliko je američko nadziranje mene u Njemačkoj bilo nezakonito, onda je i korištenje tih podataka u suđenju Manningu također nezakonito, što bi trebalo imati utjecaja na njegovu žalbu američkom vojnom sudu", napisao je Assange.

Osnivač WikiLeaksa otkrio je tokom suđenja Manningu da američka administracija želi zatvoriti njega i sve druge povezane sa WikiLeaksom. Zbog toga su njegovi advokati podnijeli prijavu švedskoj policiji i zatražili trenutni prestanak nezakonitih aktivnosti. Navodno, Assange sada planira uložiti slične prijave i njemačkim i australskim vlastima.

Od juna 2012. Assange se nalazi u pet metara širokoj sobi u Ambasadi Ekvadora u Londonu.