Svijet
0

Assange je poreske obveznike u Britaniji koštao više od sedam miliona eura

Klix.ba
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange, osnivač Wikileaksa, živi u ambasadi Ekvadora u Londonu već gotovo dvije godine. U toj zgradi bi mogao ostati još jako dugo, kazao je ambasador Ekvadora u Britaniji, dodajući da je šteta što poreski obveznici u Britaniji moraju plaćati, i to veoma skupo, policijsko osiguranje oko objekta.

Juan Falconi Puig, ekvadorski diplomata, kazao je kako Assange "pati u pritvoru", ali da bi mogo ostati tu još jako dugo nakon što je osnivač Wikileaksa izgubio pokušaj na Vrhovnom sudu da zaustavi izručenje Švedskoj, gdje je 42-godišnji Australac optužen za navodno silovanje, izvještava The Times.

Assange nije bjegunac, naglasio je Falconi, podsjećajući da mu je ekvadorski predsjednik odobrio azil na temelju ljudskih prava te da će Assange, ukoliko na kraju bude izručen SAD-u, biti suočen sa progonom, a možda čak i mučenjem.

Velika Britanija je odbila da Assangeu dopusti da otputuje u Ekvador, još od momenta kada je Australac zatražio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu 2012. godine.

Otkako je ušao u ambasadu, britanska sigurnosna služba osigurava prostor oko ambasade, odnosno brine se da Assange ne pobjegne u Ekvador. Britanski poreski obveznici su to osiguranje do sada platili više od sedam miliona funti.

Ovo je cifra zaključno s aprilom. U toj zemlji su sve češći komentari na ovu temu te kritike javnosti upućene vlastima Britanije.

Osvrćući se na takve komentare i vrtoglavi iznos, ambasador Ekvadora je kratko i jasno kazao: To nije naš problem!