Svijet
1

Assange će biti ispitan zbog optužbi za seksualno zlostavljanje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange bit će ispitan u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje se skriva već tri godine, zbog optužbi za navodno seksualno zlostavljanje.

Istražitelji će Assangea ispitat unutar zgrade ambasade Ekvadora, kako njegova sigurnost ne bi došla u pitanje, saopćile su vlasti Ekvadora. Zbog optužbi da je seksualno zlostavljao dvije žene, Švedska traži izručenje Assangea, prenosi Sky news.

"Švedske vlasti će dostaviti pitanja ekvadorskim službenicima u ambasadi, koji će ih zatim predati Assangeu", kazao je predsjednik Ekvadora Rafael Correa.

Sve optužbe za seksualno zlostavljanje Assange je negirao, a razlog zbog kojeg ne želi biti izručen Švedskoj je i strah da bi mogao biti izručen SAD-u, gdje bi bio uhapšen zbog afere WikiLeaks i otkrivanja podataka.

Prošle godine je saopćeno kako policija više neće osiguravati zgradu ambasade Ekvadora u Londonu, a najviše zbog finansijskih razloga, jer je policijska straža koštala blizu 12 miliona funti.

Assange se žalio kako u ambasadi nema dovoljno svjetlosti i svježeg zraka, ali svako napuštanje zgrade ambasade za njega je rizično zbog opasnosti od hapšenja.