Svijet
0

Assad: Zapad šalje "teroriste" u Siriju kako bi ih se riješio

FENA
Bashar al-Assad (Foto: AFP)
Bashar al-Assad (Foto: AFP)
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad optužio je zapadne države da šalju "terorističke grupe takfira" u njegovu zemlju kako bi ih se riješile, izvijestile su u četvrtak sirijske dnevne novine.

Zapadne zemlje vjeruju da će "ove grupe takfira, koje se decenijama smatraju prijetnjom za sigurnost, doći u Siriju i biti ubijene i tako će ih se riješiti", rekao je Assad za dnevne novine El-Tavra.

Assad je dodao da se zapad nadao da će "podržavanjem terorizma u Siriji" oslabiti zemlju u kojoj su mirne demonstracije prerasle u krvavi sukob. Sirijska vlada koristi termin "teroristi" za sve one koji se protive njenom režimu, prenio je AFP.

Assad je također rekao da zapadne zemlje koje podržavaju ustanak više ne nazivaju sukob revolucijom.

"Riječ revolucija se više ne spominje. Počeli su koristiti druge termine. Sada razlikuje dobre teroriste i loše teroriste, ali se riječ revolucija više ne spominje", rekao je Assad.

Veći dio međunarodne zajednice podržao je ustanak protiv Assada, ali oklijevaju kada je u pitanju slanje oružja pobunjenicima jer strahuju da bi moglo pasti u ruke najradikalnijih grupa opozicije.