Pesimizam sirijskog predsjednika
0

Assad upozorio da raste opasnost od regionalnog rata

FENA
Bashar al-Assad (Foto: AFP)
Bashar al-Assad (Foto: AFP)
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad upozorio je danas da raste opasnost od regionalnog rata, pošto se smanjuju šanse za mir u situaciji kada raste napetost na Bliskom istoku, objavili su zvanični mediji u Siriji.

"Stvarni mirovni spektar u regionu se udaljava i izgledi za rat i sukob se povećavaju", ocijenio je Assad povodom 65. godišnjice osnivanja sirijske vojske.

On je ponovio da je Sirija voljna da zaključi pravedan mir i da je "prvi faktor mira očuvanje dostojanstva, suvereniteta i nenapuštanje ni djelića zemlje, ni kapi vode".

Sirijski lider je poručio da Sirija neće pregovarati s Izraelom o tome da jevrejska država zadrži okupiranu teritoriju, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu izrazio interesovanje za obnovu pregovora.

Assad je istovremeno ocijenio da Izrael zapravo nije voljan da sklopi mir.

"Ako iko misli da bi Sirija mogla pregovarati o svojoj okupiranoj zemlji, onda griješi", kazao je Assad, naglasivši da je oslobađanje Golana duboko usađeno pravo i da mir zahtijeva povratak sve zemlje okupirane u ratu koji je izbio 4. juna 1967.

Izrael je osvojio stratešku Golansku visiju u tom ratu i kasnije je anektirao, a Vijeće sigurnosti UN-a je aneksiju proglasilo nelegalnom, podsjeća Reuters.

Assad je danas istakao da, iako Sirija teži miru s Izraelom, sirijska armija mora biti pripremljena za rat.

"Svijet je sada siguran da je Izrael taj koji postavlja prepreke ispred mira", ocijenio je Assad.

Napetost između Sirije i Izraela povećana je ove godine nakon što je izraelski predsjednik Shimon Peres optužio Sirijce da snabdjevaju raketama tipa "skad" libanski šiitski pokret Hezbolah koji uživa podršku Irana.

Šef izraelske diplomatije Avigfor Liberman otišao je čak i dalje, najavivši da će Assad izgubiti vlast u svakom budućem ratu.

Sirija je zaprijetila da bi mogla "ciljati izraelske gradove" sljedeći put, porekavši da snabdijeva Hezbolah raketama.

Uprkos tome, Netanijahu tvrdi da je Izrael zainteresovan za mirovne pregovore sa Sirijom, prenose agencije.