Svijet
0

Assad: Primirje iz Astane je kapija za mir u Siriji

FENA
Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je u četvrtak da je uspjeh posljednjeg primirja "kapija" ka miru u Siriji, javila je državna novinska agencija Sana.

Assad je dao te izjave tokom sastanka s generalnim direktorom za vanjsku politiku Iranskog parlamenta, Hosseinom Amir-Abdollahianom.

Obje strane izrazile su podršku primirju u Siriji postignutom uz rusko-tursko posredovanje, koje isključuje ogranak al-Qaide Nusra Front i terorističku grupu Islamska država.

Predsjednik je izjavio da će uspješno primirje omogućiti povratak mira i stabilnosti u Siriju kroz borbu protiv terorističkih grupa.

Također je kazao da će prekid vatre stvoriti odgovarajuće uslove za pokretanje dijaloga među Sirijcima koji bi odredio budućnost njihove zemlje.

Abdollahian je naglasio iransku čvrstu podršku Siriji, jer Teheran vjeruje da će terorizam koji napada Siriju imati negativne posljedice po sve zemlje u regiji.

Sastanak je uslijedio samo dva dana nakon okončanja sirijskih mirovnih pregovora u kazahstanskoj prijestonici Astani, gdje su se neprijatelji u šestogodišnjem sukobu prvi put sastali licem u lice.

Turska, Rusija i Iran, tri sponzora dvodnevnih sirijskih pregovora, objavili su zajedničko saopćenje na kraju pregovora, naglašavajući svoje obavezivanje na suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Sirije, prenosi Xinhua.