Svijet
0

Assad primio Abbasovu poruku vezano za krizu Hamas-Fatah

FENA
Bivši palestinski premijer Ahmad Qorei dostavio je u ponedjeljak sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu poruku predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa koja se odnosi na sukob između Fataha i Hamasa, saopćila je zvanična agencija Sana.

Abbasov ured u Ramallahu je objavio u ponedjeljak ujutro da je Qorei otputovao u Damask radi predaje poruke.

Dostavljena poruka se odnosi na "razvoj posljednjih palestinskih događaja i međupalestinski dijalog u toku", precizira agencija Sana.

U razgovoru Assad-Qorei, "razmotreni su odnosi na suradnji između sirijskog i palestinskog naroda kao i teška etapa kroz koju prolazi palestinski narod", javlja Sana.

Pregovori između pokreta Hamas na vlasti i Fataha Mahmuda Abbasa, koji su počeli 25. maja, zapali su u ćorsokak.

Sirijski predsjednik je izrazio "podršku Sirije borbi palestinskog naroda", smatrajući da je "važno ojačati palestinsko nacionalno jedinstvo".

Qorei je naglasio "značaj uloge Sirije u regionu", javlja dalje Sana.

Mahmud Abbas namjerava da organizira referendum za 40 dana, na inicijativu koju su predočili zatvoreni palestinski kadrovi u Izraelu, ukoliko se do ponedjeljka navečer ne postigne dogovor s Hamasom.

Ovaj plan "zatvorenika" predlaže okončanje napada na Izrael, formiranje vlade nacionalnog jedinstva i stvaranje palestinske države s granicama iz 1967.

Prema uredu predsjednika Abbasa, Qorei namjerava da se sastane u Damasku sa šefom političkog ureda Hamasa u egzilu Khaledom Mechaalom.