Jedan od rijetkih
0

Assad podržao rusku invaziju na Ukrajinu: Ponovo se uspostavlja ravnoteža u svijetu

V. K.
Putin i Assad tokom jednog od ranijih sastanaka (Foto: EPA-EFE)
Putin i Assad tokom jednog od ranijih sastanaka (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Sirije Bashar al-Assad razgovarao je danas s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o situaciji u Ukrajini te tom prilikom rusku invaziju okarakterisao kao pokušaj Moskve da odbrani čovječanstvo.

Iako je većina zapadnih i drugih zvaničnika osudila invaziju Rusije na Ukrajinu, Assad je od samog početka podržavao ruske vojne aktivnosti prvenstveno na području Donbasa, a sada i na području cijele Ukrajine.

Tokom današnjeg razgovora, Putin i Assad su konstatovali kako trenutna dešavanja u Ukrajini predstavljaju ponovno uspostavljanje ravnoteže u svijetu.

"Predsjednik Assad je naglasio da je ono što se danas događa korekcija historije i ponovno uspostavljanje ravnoteže u svijetu koja se izgubila raspadom Sovjetskog Saveza. Assad je naglasio kako Rusija danas ne brani samo sebe, već brani svijet, principe pravde i cijelog čovječanstva", saopćeno je iz Assadovog kabineta, prenosi sirijska agencija SANA.

Predsjednik Sirije je naglasio kako ova država podržava Rusku Federaciju u smislu sigurnosnih zahtjeva u kojima se traži od NAT-oa da obustavi širenje na istok Evrope.

"Predsjednik Assad smatra da se sirijska i ruska vojska suočavaju s istim neprijateljem. U Siriji se on zove ekstremizam, a u Ukrajini nacizam. Ruska Federacija će dati lekciju svijetu da velesile nisu samo velike zbog svoje vojne snage, već i zbog poštovanja zakona, visokog morala i humanitarnog principa", saopćeno je.