{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Assad optužio Zapad da pokušava od Ukrajine stvoriti marionetsku državu

F
27.3.2015. u 10:04
4
33
Assad optužio Zapad da pokušava od Ukrajine stvoriti marionetsku državu
4
Assad optužio Zapad da pokušava od Ukrajine stvoriti marionetsku državu
Foto: AFP
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad optužio je Zapad da pokušava da oslabi Rusiju pretvarajući Ukrajinu u marionetsku državu, u taktici za koju tvrdi da se također koristri protiv njegove države.
"I dalje se vraćam na činjenicu da postoji veza između sirijske krize i onoga što se dešava u Ukrajini", izjavio je on ruskim vladinim novinama Rosiskaja Gazeta, čiji su izvodi objavljeni u petak.

"Prvo, zato što su obje zemlje bitne za Rusiju, i drugo jer je cilj u oba slučaja oslabiti Rusiju i stvoriti marionetsku državu", kazao je on, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države i Evropska unija uveli su ekonomske sankcije Rusiji zbog njene uloge u krizi u Ukrajini.

Rusija, dugogodišnji saveznik Assada, negira da šalje vojnike i naoružanje da podrži separtiste koji se bore protiv vladinih snaga u istočnoj Ukrajini i tvrdi da je Zapad pomogao u orkestriranju svrgavanja proruskog predsjednika Ukrajine u prošloj godini.

Upitan o drugom krugu sastanaka između suparničkih sirijskih strana u Moskvi od 6. do 9. aprila, kome Assad neće prisustvovati, predsjednik je izjavio da oni koji učestvuju na njima ne bi trebali izgubiti iz vida glavni cilj, a to je očigledno obnova mira.

Slab napredak je ostvaren u prvom krugu sastanaka u Moskvi u januaru. Brojne sirijske opozicijske ličnosti bojkotirale su januarske pregovore, tvrdeći će se pojaviti na sastancima samo kada Assad bude uklonjen s vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: