Svijet
2

Assad: Naše hemijsko naoružanje je na sigurnom

Anadolija
Bashar al Assad (Foto: AFP)
Bashar al Assad (Foto: AFP)
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je u intervuju za kinesku televiziju CCTV kazao da "Sirija desetljećima proizvodi hemijsko oružje i zbog toga posjeduje velike količine tog naoružanja".

Assad je tokom razgovora vođenog u sirijskoj prijestolnici Damasku podsjetio na dogovor Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije kao i na to da će stručnjacu Ujedinjenih nacija (UN) u novembru ponovo doći u Siriju.

Sirijski predsjednik je također kazao da sirijska vlada treba ispuniti dvije stvari, a to je da se osigura slobodan rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), da joj se ustupe potrebne informacije i podaci, kao i da se osigura slobodan rad UN-ovih stručnjaka na skladištenju.

Prema njegovim riječima, jedina prepreka u nekim područjima jeste bezbjednost, a upozorio je i na to da opozicione grupe dobijaju naređenja od nekih država iz regiona.

Assad navodi da bi te opozicione grupe mogle sabotirati istragu, a da bi i u tom slučaju država bila okrivljena.

"Sirija desetljećima proizvodi hemijsko oružje", naglasio je Assad i dodao da "zbog toga Sirija ima veliki broj hemijskog oružja".

"Mi smo zemlja u ratu. Pojedina područja u zemlji su pod okupacijom 40 godina, ali sirijska vojska se obično bori konvencionalnim naoružanjem", pojasnio je sirijski predsjednik.

"Naše hemijsko naružanje je na sigurnim mjestima, pod zaštitom sirijske vojske i čuva se na jedan siguran način", pojasnio je Assad.