Svijet
0

Asma al-Assad - sirijska Marija Antoaneta u dizajnerskim krpicama

Klix.ba
Iako u Siriji bjesni građanski rat, a prijeti joj i vojna intervencija koju planiraju izvesti Sjedinjene Američke Države, prva dama Asma al-Assad na Instagramu pokušava svijetu pokazati potpuno drugačiju sliku te zemlje.

Profil na Instagramu pod nazivom Syrianpresidency koristi upravo Assadov režim, odnosno njegovi PR-ovi, kako bi pokazali svijetu da je u Siriji zapravo sve uredu. U ovom slučaju glavnu ulogu je odigrala Assadova žena Asma.

Iako brojne fotografije medijskih kuća širom svijeta pokazuju zastrašujuće prizore sirijske svakodnevice, režim pokušava svijetu pokazati da je sve u savršenom redu, prikazujući nasmijanu predsjednikovu suprugu u društvu sirijskog naroda.

Fotografije pokazuju zapravo da je Asma al-Assad, inače rođena u Velikoj Britaniji, postala sirijska Marija Antoaneta, žena koja je potpuno izvan onoga što se zbiva u zemlji.

Na nekim fotografijama nedavno objavljenim na Instagramu jasno se vidi kako Asma nosi narukvicu Jawbone UP, malu spravicu koja prati potrošnju kalorija.

Ovaj Instagram profil je otvoren u julu, ali ispod fotografija na njemu nisu baš uvijek pozitivni komentari. Jedan od njih glasi: "Sviđa mi se tvoja dizajnerska odjeća i obuća, plaćena krvlju vlastitog naroda. Marija Antoaneta je anđeo spram tebe".