Svijet
0

Ashton zabrinuta zbog odluke Rusije da razmjesti protuzračni sistem u Abhaziji

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je zabrinutost zbog odluke Rusije da u Abhaziju postavi moćan protivzračni sistem bez saglasnosti Tbilisija.

"Zabrinuta sam zbog navoda da je Ruska Federacija postavila odbrambeni (protivzračni) sistem srednjeg dometa u gruzijskoj regiji Abhaziji bez pristanka vlade Gruzije", izjavila je Ashton.

Prema njenim riječima, postavljanje ovakvog oružanog sistema u Abhaziji "u suprotnosti je s mirovnim planom od šest tačaka" i stvara opasnost od daljeg povećavanja napetosti u regiji.

"Pozvala sam Rusiju da u potpunosti provede sve svoje obaveze proizašle iz sporazuma o primirju", izjavila je Ashton.

Ona je istakla da EU čvrsto podržava stabilnost i sigurost Gruzije, zasnovanu na punom poštovanju principa nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta koja priznaje međunarodno pravo.

Analitičari u Bruxellesu posebno su istakli činjenicu da tokom razgovora koji je Ashton u srijedu vodila sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim i u kojem mu je ponudila pomoć EU u prevazilaženju krize nastale katastrofalnim požarima u Rusiji, ovo nije bilo ni pomenuto.

Kao jako "neuviđavno" se ocjenjuje to da je prva najava o postavljanju raketnog sistema S-300 u Abhaziji objavljena svega nekoliko sati nakon ovog razgovora i da je potpuno zatekla Ashton i što Lavrov nije našao za shodno ni da joj da nagovještaj stvari koje će uslijediti.

Iako nije najmoderniji ruski protivzračni sistem, S-300 je toliko moćan da državu u kojoj je instaliran praktično čini imunom na svaki pokušaj napada iz zraka.

Slanje ovog defanzivnog oružja u bilo koju državu koja se ne ponaša u skladu sa željama Washingtona i NATO-a do sada je izazivalo duboke kontroverze, kao što je to nedavno bio slučaj i s Iranom, kojem ovo oružje nije dostavljeno zbog pritisaka Zapada na Moskvu.