{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ashton zabrinuta zbog odluke Rusije da razmjesti protuzračni sistem u Abhaziji

F
13.8.2010. u 15:36
0
6
Ashton zabrinuta zbog odluke Rusije da razmjesti protuzračni sistem u Abhaziji
0
Ashton zabrinuta zbog odluke Rusije da razmjesti protuzračni sistem u Abhaziji
Catherine Ashton
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je zabrinutost zbog odluke Rusije da u Abhaziju postavi moćan protivzračni sistem bez saglasnosti Tbilisija.
"Zabrinuta sam zbog navoda da je Ruska Federacija postavila odbrambeni (protivzračni) sistem srednjeg dometa u gruzijskoj regiji Abhaziji bez pristanka vlade Gruzije", izjavila je Ashton.

Prema njenim riječima, postavljanje ovakvog oružanog sistema u Abhaziji "u suprotnosti je s mirovnim planom od šest tačaka" i stvara opasnost od daljeg povećavanja napetosti u regiji.

"Pozvala sam Rusiju da u potpunosti provede sve svoje obaveze proizašle iz sporazuma o primirju", izjavila je Ashton.

Ona je istakla da EU čvrsto podržava stabilnost i sigurost Gruzije, zasnovanu na punom poštovanju principa nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta koja priznaje međunarodno pravo.

Analitičari u Bruxellesu posebno su istakli činjenicu da tokom razgovora koji je Ashton u srijedu vodila sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim i u kojem mu je ponudila pomoć EU u prevazilaženju krize nastale katastrofalnim požarima u Rusiji, ovo nije bilo ni pomenuto.

Kao jako "neuviđavno" se ocjenjuje to da je prva najava o postavljanju raketnog sistema S-300 u Abhaziji objavljena svega nekoliko sati nakon ovog razgovora i da je potpuno zatekla Ashton i što Lavrov nije našao za shodno ni da joj da nagovještaj stvari koje će uslijediti.

Iako nije najmoderniji ruski protivzračni sistem, S-300 je toliko moćan da državu u kojoj je instaliran praktično čini imunom na svaki pokušaj napada iz zraka.

Slanje ovog defanzivnog oružja u bilo koju državu koja se ne ponaša u skladu sa željama Washingtona i NATO-a do sada je izazivalo duboke kontroverze, kao što je to nedavno bio slučaj i s Iranom, kojem ovo oružje nije dostavljeno zbog pritisaka Zapada na Moskvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: