Svijet
0

Ashtiani, ipak, neće (još) biti pogubljena

SRNA
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Iranski zvaničnik Malek Ajdar Sharifi tokom vikenda izjavio je da Sakineh Mohammadi Ashtiani neće biti kamenovana već obješena, a danas je rekao je da je on pogrešno citiran u medijima.

Sharifi, koji je na funkciji šefa pravosuđa za provinciju Istočni Azerbejdžan, tokom vikenda izjavio je da je pravosudnim organima rekao da "nemaju odgovarajuću ustanovu za pogubljenje Ashtianijeve".

On je tada rekao da mu je ministar pravosuđa ajatolah Sadeq Larijani odgovorio da, "ukoliko nema ustanova za njeno kamenovanje, presuda može biti izmijenjena u vješanje".

Prema njegovim riječima, bilo bi zatraženo mišljenje i od drugih sveštenika.

Međutim, Sharifi danas navodi da su njegovi komentari pogrešno protumačeni.

"U proteklih nekoliko dana prenesene su moje izjave, posebno o metodu izvršenja smrtne kazne nad Sakineh Ashtiani, u skraćenom obliku i sa netačnim tumačenjem. Ovaj slučaj prati normalnu proceduru u skladu sa zakonom", rekao je Sharifi.

Ashtiani  je već u zatvoru, gdje služi desetogodišnju kaznu za odvojenu presudu za ubistvo supruga. Usljed međunarodnih kritika, koje je izazvao ovaj slučaj, Iran je u julu 2010. godine suspendovao planove za izvršenje smrtne kazne prema presudi za preljubu. 
Ona je 2006. godine osuđena za preljubu, a kasnije joj je zbog saučesništva u ubistvu supruga izrečena zatvorska kazna u trajanju od deset godina.