Svijet
0

Ashdown odbio Brownovu ponudu da bude ministar za Sjevernu Irsku

FENA
Ashdown
Ashdown
Gordon Brown ponudio je bivšem lideru Liberalnih demokrata Lordu Ashdownu mjesto ministra za Sjevernu Irsku u njegovoj novoj vladi, objavili su izvori u četvrtak.

Ta ponuda je upućena uprkos tome što je sir Menzies Campbell poručio budućem premijeru da nijedan član njegove stranke neće ući u novu vladu, javila je britanska novinska agencija Press Association.

Lord Ashdown objavio je saopćenje za javnost u kojem potvrđuje da je odbio ponudu, koja je data u srijedu, kao "lošu ideju".

On je izjavio za BBC: "Poručio sam mu da ne mogu razumno razmotriti takav položaj dok mi moj lider ne kaže kako smatra da je to dobra ideja, pa čak i ako kaže ne bih ga prihvatio".

"Ne gradi se partnerska vlada tražeći od Liberalnih demokrata da budu nešto poput bungalova laburističke vlade", izjavio je Ashdown.

U javnosti vlada uvjerenje da je rukovodstvo Liberalnih demokrata razbješnjeno što je Brown dao tu ponudu uprkos tome što je sir Menzies očigledno stavio do znanja u privatnim razgovorima da nijednom članu Liberalnih demokrata neće biti dopušteno da služi u vladi.

Lord Ashdown primio je obavijest u ponedjeljak - istog dana kada su Campbell i Brown održali rasprave - u kojoj se traži od njega da se sastane s Brownom.