ASEM za temeljitu reformu finansijskoga sistema

F
FENA
24.10.2008. u 22:31
0
0
ASEM za temeljitu reformu finansijskoga sistema
0
ASEM za temeljitu reformu finansijskoga sistema
Četrdeset tri zemlje Azije i Evrope (ASEM), okupljene na samitu u Pekingu posvećenom svjetskoj krizi, zatražile su temeljite reforme monetarnog i finansijskog sistema te pojačanu ulogu Međunarodnoga monetarnoga fonda (MMF), navodi se u izjavi objavljenoj kasno u petak u Kini.
"Čelnici se obavezuju da će poduzeti istinsku reformu monetarnog i finansijskog međunarodnoga sistema", navodi se u deklaraciji koju je objavila Kina nakon prvog dana samita šefova država ili vlada dvaju kontinenata zahvaćenih svjetskom finansijskom krizom.

"Oni su se dogovorili da u tom cilju brzo poduzmu odgovarajuće mjere, konsultirajući se sa svim stručnjacima i odgovarajućim finansijskim institucijama", navodi se u deklaraciji, koja ne precizira te mjere.

"Čelnici su složni u tome da bi MMF trebao odigrati značajnu ulogu u pružanju pomoći zemljama koje su teško pogođene krizom", navodi se dalje u tekstu, prenosi AFP.

"Oni priznaju da je neophodno poboljšati nadzor i funkcioniranje svih finansijskih aktera te pozivaju sve zemlje da slijede odgovornu politiku u domenu monetarnih, fiskalnih i finansijskih propisa.

Četrdeset tri zemlje izrazile su također "potpuno povjerenje da se kriza može prevazići zahvaljujući zajedničkim naporima, te su pozvali međunarodnu zajednicu da nastavi s jačanjem koordinacije i suradnje".


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: