Svijet
0

Arnold Schwarzenegger dolazi u posjetu Sloveniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kalifornijski guverner i negdašnji glumac Arnold Schwarzenegger prihvatio je poziv slovenskog ministra okoliša i prostora Karla Erjavca, pa će idući mjesec boraviti u Sloveniji, objavili su u petak slovenski mediji.

Vijest je potvrdio i ured za informiranje slovenske vlade, uz dodatak da tačan datum posjete još nije utvrđen.

Kako tvrdi ljubljanski sedmičnik "Mladina", Scwarzenegger će u Sloveniju vjerovatno doći prije svjetskog sastanka na vrhu o klimatskim promjenama koji će se održati u Kopenhagenu od 6. do 18. decembra. Ondje će predstaviti kalifornijske uspjehe u smanjivanju štetnih emisija stakleničkih plinova.

Schwarzenegger je kao guverner još za vlade bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, koja je odbijala potpisati Kyotski protokol o smanjenju emisija stakleničkih plinova, potpisao zakon po kojem se ta američka savezna država obvezala da će smanjiti ispuštanje tih plinova za 80 posto do 2050.

O klimatskim promjenama i njihovu štetnu utjecaju na klimu prošle godine je u Sloveniji predavanje održao bivši američki potpredsjednik Al Gore, a nedavno je o istoj temi, u nazočnosti državnog vrha, u Ljubljani govorio i bivši američki predsjednik Bill Clinton.