Svijet
0

Armenija za uspostavljanje odnosa s Turskom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Armenija je u nedjelju predložila Turskoj da dvije zemlje uspostave diplomatske odnose prije nego što formiraju zajedničku komisiju koja bi trebalo da riješi spor oko genocida za koji Armeni tvrde da je izvršen nad njihovim sunarodnicima u Turskoj tokom Prvog svjetskog rata.

"Mi prvo treba da otvorimo međusobne granice i da uspostavimo diplomatske odnose. Poslije toga mogle bi da budu formirane komisije i podkomisije koje bi rješavale otvorena pitanja između dvije zemlje", izjavio je predsjednik Armenije Serge Sarkissian istanbulskom dnevniku "Milijet".

Dvije zemlje nemaju diplomatske odnose iako je Turska bila među prvim zemljama koje su priznale novu državu u Jerevanu poslije raspada Sovjetskog saveza početkom 1990-ih.

U međuvremenu su vlasti u Ankari hermetički zatvorile turske granice prema Armeniji u znak podrške Azerbejdžanu u sporu oko statusa Nagorno-Karabaha. Nagorno-Karabah je bio u sastavu Azerbejdžana dok ga njegovo armensko stanovništvo nije odcijepilo i proglasilo nezavisnu državu.

Zvanični Jerevan i Ankara se spore oko stradanja milion i po Armena u vrijeme raspada Otomanske imperije 1915. godine. U Jermeniji tvrde da je to bio smišljeni genocid, dok u Turskoj to uporno opovrgavaju.

Turska predlaže formiranje zajedničke komisije historičara koji bi na osnovu dokumenata ocijenili da li je to zaista bio planirani zločin nad milion i po civila.

U Jerevanu, međutim, do sada nisu prihvatali taj prijedlog jer za Armene, kako kažu, tu dileme nema.

Predsjednici dvije zemlje Serge Sarkissian i Abdullah Gul prvi put su se sreli počekom mjeseca na fudbalskoj utakmici Armenija - Turska koja je odigrana u okviru kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010.

Iako je to bio nezvaničan susret dvojice državnika, bez dnevnog reda, diplomate u Ankari ocjenjuju da bi to mogao da bude nagovještaj za normalizaciju odnosa dvije susjedne zemlje.