{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Armenija za normalizaciju odnosa s Turskom

F
18.6.2011. u 14:07
0
3
Armenija za normalizaciju odnosa s Turskom
0
Armenija za normalizaciju odnosa s Turskom
Tigran Sarkisyan
Premijer Armenije Tigran Sarkisyan izjavio je da je njegova zemlja spremna da uspostavi diplomatske odnose s Turskom, ali bez prethodnog uslovljavanja Ankare.
"Imati zatvorene granice u 21. stoljeću nonsens", izjavio je premijer Armenije Sarkisyan u intervjuu ruskom servisu BBC.

Armenija i Turska nemaju diplomatske odnose iako je Ankara među prvima priznala novu državu u Jerevanu poslije raspada SSSR-a.

U međuvremenu, Turska je zatvorila svoje granice prema Armeniji u znak solidarnosti s Azerbejdžanom koji se spori s Jerevanom u vezi sa statusom provincije Nagorno Karabah u kojoj pretežno žive Armeni.

Poslije oružanog sukoba početkom devedesetih godina, u kome je stradalo 25.000 osoba, ta provincija se otcijepila od Azerbejdžana i proglasila nezavisnost koju dosad niko nije priznao.

Ankara i Jeravan su 2009.godine, pod pritiskom SAD-a, potpisali protokol o uspostavljanju odnosa i otvaranju granica, ali taj dogovor još nije realizovan.

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan je normalizaciju odnosa uslovio povlačenjem Armena iz Karabaha i vraćanjem te provincije u sastav Azerbejdžana.

Premijer Armenije Sarkisyan je upozorio Baku da će se njegova zemlja boriti svim sredstvima ukoliko Azerbejdžan pokuša silom da riješi taj problem.

Armensko- turske odnose optrećuje i spor u vezi s priznavanja genocida koji je izvršen nad Armenima početkom prošlog stoljeća u vrijeme raspada Otomanske imperije, što u Ankari demantuju.

U Jerevani,doduše, ističu da to ne postavljaju kao preduslov za normalizaciju odnosa između dvije zemlje.

Kako javlja BBC, krajem ovog mjeseca trebalo bi da se, na inicijativu Rusije, sretnu predsjednici Armenije i Azerbejdžana u novom pokušaju da nađu rješenje u sporu oko Nagorno Karabaha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: