Na predizbornom skupu u Yerevanu
0

Armenija: Najmanje 140 povrijeđenih u eksploziji balona

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 140 osoba povrijeđeno je tokom političkog skupa u glavnom armenskom gradu Yerevanu kada je stotinjak manjih balona eksplodiralo.

Na predizbornom skupu vladajuće republikanske stranke u petak eksplodirali su baloni punjeni plinom nakon što ih je netko zapalio cigaretom, piše u subotu Daily Mail.

Ministrica zdravstva rekla je za medije kako je mnogo osoba povrijeđeno prirlikom pokušaja bijega, a njihovo trenutno stanje opisuje kao "zadovoljavajuće'.

Vjeruje se da su 104 osobe morale biti hospitalizirane.

Stotine balona trebale su biti puštene na stranačkom skupu koji je okupio na desetke hiljada simpatizera samo dva dana prije izbora u Armeniji. Uprkos nesreći, armenski predsjednik Serge Sarkisian obratio se okupljenima.

U Armeniji će u nedelju biti održani parlamentarni izbori na kojima će se glavna "bitka" voditi između vladajuće partije predsjednika Serža Sarkisjana i njenog partnera u odlazećoj koaliciji - "Prosperitetne Armenije", koju predvodi milioner i bivši šampion u obaranju ruku Gagik Tsarukian.

Izbori se ocjenjuju kao najveći test demokratije za tu bivšu sovjetsku republiku imajući u vidu održavanje spornih predsjedničkih izbora 2008. godine koji su doveli do masovnih protesta opozicije. Smrt 10 osoba tokom sukobljavanja sa snagama reda bacila je ogromnu sjenku na mandat predsjednika Sarkisjana.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da vladajuća partija ima šanse da osvoji najviše glasova, a iza nje je odmah "Prosperitetna Armenija", dok se opoziciji ne daju veliki izgledi da ostvari preokret na političkoj sceni u toj siromašnoj zemlji od 3,3 miliona stanovnika.

Vlasti u Yerevanu su obećale transparetnu izbornu trku za parlament od 131 poslaničkog mjesta u nadi da će izbjegnuti nove političke potrese.