Još bez rješenja
65

Arktički uslovi, migrantska kriza i hibridni rat: Finska i Rusija pred potpunim zatvaranjem granice

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Migrantska kriza na granici između Rusije i Finske i dalje je aktuelna, a prema posljednjim podacima finskih službi na područje istoka države stiglo je 1.000 tražilaca azila.

Od svih graničnih prijelaza koji su bili u funkciji između Rusije i Finske, otvoren je ostao samo jedan, a finska granična služba naglasila je kako se granično područje prati svim mogućim uređajima.

"Graničarima su na raspolaganju automobili, motorne sanke, terenska vozila, motocikli kao i skije. Patroliramo i pješice, a po potrebi i skijamo. Koristimo mnogo vozila", rekao je šef granične straže Jouko Kinnunen.

Povodom aktuelne situacije oglasio se i premijer Finske Petteri Orpo koji je poručio kako Rusija pokušava na ovaj način stvoriti pritisak Finskoj.

"Spremni smo da zatvorimo i posljednji granični prijelaz ako bude potrebno. Smatramo da je to pitanje nacionalne sigurnosti. Vrlo brzo ćemo donijeti nove odluke", rekao je Orpo.

Osim aktuelnih zvaničnika i brojni bivši finski političari su mišljenja kako Rusija nekontroliranim slanjem migranata prema Finskoj šalje jasnu poruku Helsinkiju.

"Kada je Rusija započela agresorski rat protiv svog susjeda u Evropi, naravno da je promijenila situaciju. Trenutno stanje na istočnoj granici Finske poruka je Rusije. Žele da pokažu da im se ne sviđa što je narod Finske odlučio da uđe u NATO", rekla je zvaničnica Hannele Pokka.

Podsjetimo, migrantska kriza na granici Finske i Rusije eskalirala je sredinom novembra kada je veliki broj tražilaca azila iz pravca Rusije stigao na finsku granicu. Finski graničari kao i službe sigurnosti, objavile su informacije kako Rusija pomaže u transportu migranata prema granici čime Moskva nastoji voditi određenu vrstu hibridnog rata protiv Finske.