|

"Arkansas Times": John Lennon "strašan ljevičar"

"Arkansas Times": John Lennon "strašan ljevičar"
0
F
FENA
21.12.2006. u 13:45
0
komentara
0

dijeljenja
"Arkansas Times": John Lennon "strašan ljevičar"
Dnevnik Los Angeles Times piše u četvrtak kako je Savezni istražni ured FBI u srijedu pristao objaviti sadržaj preostalih deset dokumenata iz policijskog dosjea bivšeg gitarista Beatlesa Johna Lennona.
Dokumente su početkom sedamdesetih godina američka policija i imigracijska služba nadgledale i pratile zbog njegovoga "ljevičarskog angažmana".

Jedan američki historičar godinama je tražio da se dokumenti konačno objave, no FBI se protivio jer, kako se objašnjavalo, "objavljivanje bi moglo dovesti do vojne odmazde protiv Sjedinjenih Država".

No, kalifornijski list piše da dokumenti ne sadrže ništa šokantno. Na Internet verziji New York Timesa jedan se bloger zapitao – hoće li vojna odmazda zbog praćenje Engleza Lennona stići iz Blairove Britanije?

FBI je dokumentirao Lennonovu povezanost s nekim čelnicima takozvane Nove ljevice u Britaniji te njegovo javno protivljenje ratu u Vijetnamu. Tu je i dokument u kojem tadašnji šef FBI-ja obavještava jednog od čelnih saradnika predsjednika Richarda Nixona da je John Lennon "simpatizer britanskih trockista".

Samo jedan dokument aludira na glazbeno stvaralaštvo Johna Lennona. Kaže se da "tekstovi nekih pjesama ukazuju na činjenicu da John Lennon ima revolucionarne poglede".

"Strašan ljevičar" – ironizira policijsko praćenje Johna Lennona list Arkansas Times. "Zaista je John Lennon bio opasan. Umjesto da je slijedio primjer Paula McCartneya i pisao glupe pjesmuljke o ljubavi, Lennon je 1971. napisao antiratnu božićnu skladbu 'Happy Xmas – War is Over'. To je zaista subverzivno", navodi komentator lista iz Arkansasa.

"Da je bar Lennon i danas ovdje - ponekad se naime čini da se malo što promijenilo u 21. stoljeću. Ako ste protiv rata, mora da ste ljevičar. Ako ste protiv ubijanja nevinih, mora da ste ljevičar. Ako promovirate ljubav i mir – zaboga, vi ste zaista ljevičar", piše komentator Arkansas Timesa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.