Propalestinski stavovi
35

Arkansas plaća 500 dolara jevrejskom doktoru koji je odbio obećati da neće bojkotovati Izrael

F. H.
Dr. Steve Feldman (Foto: jerusalem Post)
Dr. Steve Feldman (Foto: jerusalem Post)
Država Arkansas platila je 500 dolara koje je obećala jevrejskom doktoru, nakon što je mjesecima zadržavala isplatu jer je doktor odbijao potpisati obećanje da neće bojkotovati Izrael.

Isplata je uslijedila nakon javnog pritiska na državu da isplatu procesuira. Doktor, dugogodišnji pro-palestinski aktivist, planira donirati novac anticionističkoj skupini Jevrejski glas za mir.

Steve Feldman, dermatolog na Medicinskom fakultetu Univerziteta Wake Forest u Sjevernoj Karolini, dobio je pravo na honorar od države nakon što je u februaru održao Zoom predavanje na Medicinskom fakultetu Univerzitetu u Arkansasu, Little Rock. Ali državni zakon Arkansasa zahtijeva od svih javnih izvođača da potpišu obećanje da neće bojkotovati Izrael, što je Feldman rekao da je u suprotnosti s njegovim vjerskim i moralnim vrijednostima.

Zakon Arkansasa primjenjuje se samo na javne izvođače koji zarađuju više od 1.000 dolara u isplatama od države, ali dužnosnici su isprva rekli Feldmanu da bi ga sam čin dodavanja u sistem državnih dobavljača učinio podobnim za moguća buduća plaćanja koja bi njegov ukupni iznos mogla premašiti taj broj.

Ali u maju je državni pravobranilac Arkansasa Tim Griffin rekao kako vjeruje da Feldman ima pravo na isplatu.

"Zakon se ne odnosi na Feldmana jer je ovo bio honorar, a ne ugovor, i ne zadovoljava prag od 1.000 dolara čak i da je ugovor. U svakom slučaju, treba ga platiti", kazao je Griffin.

Feldman je za JTA rekao kako vjeruje da je Griffinov stav o tom pitanju pomogao ubrzati njegovu isplatu, budući da je ubrzo nakon toga dobio poziv da se pridruži državnom sistemu dobavljača.

"Ubrzo nakon što su vijesti o tome izašle u javnost, sigurno su shvatili da je ono što rade nezakonito", rekao je Feldman.

Izvršenje njegove isplate najavljeno je 1. juna u zajedničkom saopćenju za novine Jevrejskog glasa za mir i Vijeća za američke islamske odnose.

“Tako smo zahvalni na velikodušnoj donaciji dr. Feldmana našem radu – i iskoristit ćemo je za nastavak naših napora prema budućnosti pravde, jednakosti i slobode za Palestince i za sve ljude,” kazala Stefanie Fox, izvršna direktorica Jevrejskih glasova za mir, stoji u saopćenju.

Fox je također pohvalila Feldmana jer je iskoristio "svoje ustavom zaštićeno pravo na bojkot".

Zakon Arkansasa jedan je od desetaka državnih zakona donesenih kao odgovor na pokret "Bojkot, oduzimanje, sankcije" usmjeren na Izrael. Ranije ove godine, zakon je preživio pravno osporavanje koje je pokrenuo Arkansas Times, lokalna publikacija, kada je Vrhovni sud SAD-a odbio razmotriti slučaj. Sudovi su ukinuli slične zakone u drugim državama zbog kršenja Prvog amandmana.

Pristaše zakona, uključujući nekoliko proizraelskih skupina, predstavljaju ih kao antidiskriminacijske zakone koji štite Jevreje i Izraelce od napada zbog njihove vjere ili nacionalnog porijekla.

Neki državni zakonodavci posudili su zakonski okvir kako bi zabranili državnim izvođačima da sudjeluju u drugim vrstama kampanja bojkota, uključujući protiv fosilnih goriva i industrije vatrenog oružja.

Feldman je dodao da njegova isplata "još nije promijenila loše postupanje prema palestinskim porodicama, tako da nemam previše uvjerenja o tome na ovaj ili onaj način."

Dao je svoj novac Jevrejskom glasu za mir jer, rekao je, “Volim te ljude. To je jedna od rijetkih jevrejskih organizacija koja, po ovom pitanju, doista slijedi jevrejski moral.”