Svijet
0

Ariel Sharon uspješno operisan

FENA
Izraelski premijer Ariel Sharon, koji se od 5. januara nalazi u komi, "uspješno" je podvrgnut operaciji lobanje, saopštio je glasnogovornik bolnice Hadassah u Jerusalemu.

"Operacija, koja je trebala biti obavljena u utorak, obavljena je danas i "uspješno" je završena, navodi se u saopćenju bolnice u koju je 4. januara primljen Sharon (78) nakon teškog moždanog udara.

"Premijer je vraćen u svoju sobu i sada je na intenzivnoj njezi". dodaje se u saopštenju.

Ova nova hirurška intervencija imala je za cilj da vrati jedan dio lobanje koji je bio skinut prilikom operacije izvršene nakon moždanog udara.

Ljekarski tim zadužen za liječenje Sharona odgodio je operaciju zbog infekcije respiratornih puteva.

Dnevni list Yediot Aharonot izvijestio je početkom sedmice da bi izraelski kabinet trebao proglasiti Ariela Sharona nesposobnim za obavljanje funkcije i imenovati Ehuda Olmerta šefom vlade na sljedećem sedmičnom sastanku u nedjelju.

Prema tom listu, ova odluka može postati punovažna tek 14. aprila, po isteku legalnog perioda od 100 dana, koji se traži da se Ariel Sharon proglasi nesposobnim za rad ukoliko se on u tom periodu ne povrati iz duboke kome.

Ova odluka može imati samo formalni karakter, s obzirom na to da Olmert, kao vršilac dužnosti premijera, već raspolaže svim Sharonovim ovlastima.

Olmert se nalazi na čelu stranke Kadima, pobjednika parlamentarnih izbora od 28. marta, i u četvrtak će ga predsjednik Katzav imenovati da formira buduću vladu.