Svijet
0

Aribert Heim najtraženiji nacista

FENA
Centar Simon Wiesenthal u srijedu je objavio listu deset najtraženijih nacista. Na listi su:
  1. Dr. Aribert Heim, boravište nepoznato, optužen u Njemačkoj za ubistvo stotina zatvorenika u koncentracionom logoru Mauthausen, gdje je radio kao logorski doktor. Nestao 1962., prije planiranog pogubljenja.

  2. John Demjanjuk, u Sjedinjemim Državama: ukrajinski imigrant za koga američke vlasti tvrde da je bio stražar u nacističkim logorima. On to negira. Izručen Izraelu 1986., gdje je osuđen na smrt jer je bio logorski stražar u Trebliniki poznat pd nadimkom "Ivan Grozni". Presuda je poništena 1993. i Demjanuk se vratio u Ameriku. Američko državljanstvo vraćeno mu je 1998. da bi mu ponovo bilo oduzeto 2002. godine. Čeka na žalbu apelacionog suda na januarsko odbijanje njegovog osporovanja naređenja imigracijskih vlasti koje bi ga poslalo u Njemačku, Poljsku ili Ukrajinu.

  3. Sandor Kepiro u Mađarskoj: bivši mađarski žandarmerijski oficir umiješan u ratna ubistva više od 1.000 civila u Srbiji. Osuđen dva puta pred mađarskim sudovima, 1944. i 1946., ali nikada kažnjen. Kepiro, koji se preselio u Mađarsku u 1996. nakon decenija provedenih u Argentini, negira optužbe. Mađarska ponovo istražuje njegove zločine.

  4. Milivoj Asner u Austriji: policijski načelnik u marionetskom nacističkom režimu Hrvatske u ratu, osumnjičen je za aktivnu ulogu u progonu i deportaciji u logore smrti stotina Srba, Jevreja i Roma. U 2005. Hrvatska je zatražila njegovo izručenje od Austrije, koja je to odbila, tvrdeći kako on nije u stanju da se pojavi na suđenju ili da bude ispitivan.

  5. Soeren Kam u Njemačkoj: bivši pripadnik SS-a tražen u Danskoj zbog ubistva novinara 1943. Izručenje iz Njemačke blokirao je 2007. bavarski sud koji je ustanovio da nema dovoljno dokaza za optužbu za ubistvo.

  6. Heinrich Boere u Njemačkoj: priznao da je bio egzekutor Waffen-SS-a optužen za ubistvo tri holandska civila. Osuđen na smrt u odsustvu u Holandiji 1949., kasnije mu je kazna preinačena na doživotnu robiju. Njemački sud odbio je da ga izruči i potom je proglasio presudu nevažećom. Tužioci u Dortmundu ovog mjeseca podnijeli su nove optužbe za ubistvo protiv njega.

  1. Charles Zentai u Australiji: Bivši mađarski vojnik koji je pod istragom mađarskog ministarstva vanjskih poslova od decembra 2004. pod sumnjom za ubistvo Petera Balasza u Budimpešti u 1944. jer nije nosio znak sa žutom zvijezdom koji ga identifikuje kao Jevreja. Zentai negira optužbu i borio se protiv izručenja.

  2. Mihail Gorškov u Estoniiji: američki zvaničnici i jevrejske grupe optužuju Gorškova za pomaganje u ubijanju Jevreja dok je služio kao prevodilac i istražitelj za Gestapo u Bjelorusiji. Vratio se u rodnu Estoniju 2002. neposredno prije nego što mu je sud oduzeo američko državljanstvo zbog ratnog dosjea. Tužioci u Estoniiji istražuju njegov slučaj.

  3. Algimantas Dailide u Njemačkoj: Osuđen 2006. u Litvaniji zbog pomaganja u predaji Jevreja nacistima dok je bio oficir u policiji u Viljnusu. Osuđen na pet godina zatvora, ali je sudija presudio da je previše slab kako bi odslužio kaznu. Deportovan je u SAD u Njemačku 2003. jer je lagao u svojoj imigracijskoj molbi. Živi u Njemačkoj, otišao dobrovoljno u Litvaniju na suđenje.

  4. Harry Mannil u Venecueli: bivši oficir estonske političke policije i njemačkih snaga sigurnosti tokom nacističke okupacije Estonije. Američke vlasti koje istražuju Mannilovu aplikaciju za vizu iz 1990-ih zaključile su da je učestvovao u ubistvima stotina Jevreja i zabranile su mu ulazak u zemlju. Estonska istraga oslobodila ga je optužbi o zločinima protiv čovječnosti.