Sergej Lavrov
0

"Arhitektura evropske bezbjednosti sa greškom"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Aktuelna arhitektura evropske bezbjednosti ima veliku manu ili defekt, koja se prvi put pokazala u vrijeme krize na Kosovu, kada je bez ikakvog odobrenja Savjeta bezbjednosti, kršeći sva dokumenta Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), veliki broj članica ove organizacije napao drugu članicu, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je u intervjuu za ruske medije rekao da je nakon toga uslijedilo jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, što je predstavljalo grubo kršenje dokumenta iz Helsinkija.

Govoreći o Južnoj Osetiji i Abhaziji, Lavrov je rekao da to nisu ruski geopolitički projekti i da međunarodno priznanje nema posebnu važnost u ovom slučaju.

On je istakao da nijedan od postsovjetskih lidera Gruzije u slučaju Južne Osetije i Abhazije nije uzeo u obzir interese svog naroda niti se angažovao da živi u miru sa narodom koje smatra svojima, već su odbacivali pravo onih koji nisu Gruzini na autonomiju.

"Nama je jedino bilo važno da zaštitimo civile u skladu sa međunarodnim sporazumima", rekao je Lavrov i dodao da će Rusija učiniti sve da bezbjednost naroda Abhazije i Južne Osetije ne bude ugrožena.

On je naglasio da zapadni politički analitičari prebrzo iznose geopolitičke zaključke i spekulišu o nezavisnosti ovih zemalja.

Govoreći o eventualnoj obnovi odnosa sa Gruzijom, Lavrov je rekao da aktuelni režim u Gruziji "stalno čini sve što može da isprovocira neprijateljstvo između naroda Gruzije i Rusije".
On je rekao da rusko rukovodstvo zbog toga "neće da posluje" da predsjednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem za koga vjeruje da je kriminalac, koji je naredio ubistva naroda Južne Osetije i prekršio sve povelje UN, kao i sporazum koji je Gruzija potpisala za uspostavu mira u Južnoj Osetiji.

Govoreći o Ukrajini, Lavrov je rekao da posljednjih pet godina Rusija radi na sprečavanju nagomilavanja problema u odnosima dvije zemlje i rješavanju postojećih, dodajući da je ukrajinsko rukovodstvo uradilo mnoge stvari da praktično uništi te odnose.

On je rekao da će Rusija zadržati pragmatičan stav, bez političkih spekulacija u odnosima sa Ukrajinom, razvijajući prije svega ekonomske veze, potpisivanjem sporazuma o proizvodnji aviona i gasa.

Govoreći o izboru Viktora Janukoviča za novog predsjednika Ukrajine, Lavrov je rekao da je sada dobra prilika za konsolidaciju ukrajinskog društva i naroda na osnovu poštovanja Ustava i nacionalnih interesa zemlje, što, kako je naveo, nije bio slučaj u posljednjih pet godina.

"Rusiji je potreban proukrajinski lider ukrajinske države i ako taj predsjednik misli na narod on će bez sumnje imati bliske veze sa Rusijom i drugim susjedima", rekao je Lavrov i dodao da nema izbora između Rusije i Evrope, kao što su lideri Narandžaste revolucije u Ukrajini i neki političari u Evropi pokušali da pogrešno postave stvari.