Svijet
0

Argentinska duga ruka pravde

FENA
Sud u Buenos Airesu je neke od najistaknutijih sudionika argentinskog "prljavog rata" proglasio krivim za otmice, mučenja i ubojstva 22 osobe na početku vojne diktature, prije više od 30 godina.

Članovi porodica žrtava klicali su i grlili se kada je sudac u četvrtak izrekao kaznu doživotnog zatvora generalu Lucianu Menendezu i bivšem šefu tajne policije Robertu Albornosu zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u tajnom logoru, u argentinskoj sjeverozapadnoj provinciji Tucuman.

Bivši policajci, braća Carlos Esteban de Candido i Luis Armando de Candido, osuđeni su na 18, odnosno tri godine zatvora, prenijele su agencije.

Suđenje je privuklo veliku pozornost argentinske javnosti kada je zaštićeni svjedok iznenada otkrio 259 stranica tajnih dokumenata koje je prokrijumčario iz logora i među daskama u podu krio tri desetljeća.

Među dokazima je i popis 293 osobe koje je pritvorio Albornos. Taj popis je mnogima pružio prve podatke o sudbini članova njihovih obitelji, više od 30 godina nakon što su oteti.

Dokazni materijal sadrži i rukom pisane bilješke s mučenja, izvješća o špijunskim aktivnostima, imena tajnih agenata i identitet leševa, a mnogi dokumenti nose žigove i potpise policije i vojnih agencija i njihovih dužnosnika.

Procijenjeno je da je od 1976. do 1983. godine ubijeno oko 13.000 ljudi, a organizacije za zaštitu ljudskih prava vjeruju da je stradalo 30.000.