Svijet
0

Argentina traži suverenitet nad foklandskim otocima

FENA
Predstavnici Argentine u Ujedinjenim nacijama predali su zahtjev da se teritorija te države proširi na dio okeana do Antarktika, čime bi pod njihovu kontrolu bili stavljeni i Foklandski otoci.

Diplomati iz Buenos Airesa predali su u sjedištu UN-a u New Yorku dokumentaciju tešku 800 kilograma, koja po njihovom mišljenju pokazuje da toj državi, pored Foklandskih, i pripadaju otoci Južna Džordžija i Sendvički otoci.

Oni se pozivaju na činjenicu da se kontinentalni pojas Argentine proteže 320 kilometara od obale u okean.

Argentinski ministar vanjskih poslova Horhe Taiana rekao je da je njegova zemlja 11 godina pripremala dokumente koji su predani UN-u i kako oni dokazuju da Argentina ima suverenitet nad tom teritorijom.

On je dodao da je Velika Britanija 1833. nelegalno okupirala Foklandske otoke, koji pripadaju Argentini i da je London ignorirao pozive UN-a da se pokrenu razgovori o toj teritoriji.

Argentina traži da se njena teritorija proširi na 1,7 miliona kilometara okeana u kojima se nalaze i sporni otoci, prenijela je RTV.

Zbog suvereniteta nad Foklandskim otocima 1983. godine je došlo do sukoba između Argentine i Velike Britanije i nakon kratkotrajnog rata Britanci su porazili Argentinu.

Vezani članci