Svijet
0

Argentina: Intenzivni pregovori o izbjegavanju bankrota

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Argentinski ministar ekonomije Axel Kicillof u New Yorku vodi ključne pregovore koji bi trebalo da spriječe bankrotiranje njegove zemlje zbog nemogućnosti da otplati izdate hartije od vrijednosti.

Posljednja runda razgovora sa investitorima okončana je kasno sinoć bez dogovora, a očekuje se da će razgovori uskoro biti nastavljeni.

Investitori zahtijevaju da im Argentina plati 1,3 milijardi dolara za hartije od vrijednosti u njihovom posjedu. Sud u SAD presudio je da investitori moraju dobiti novac noćas do ponoći u slučaju da ne bude dogovora.

Investitori su američki fondovi koji su otkupili argentinski dug po povoljnoj cijeni u vrijeme velike krize u Argentini i nisu pristali na njegovo restrukturisanje, prenio je BBC.

Predsjednik Cristina Fernandez de Kirhner nazvala ih je lešinarima i optužila za iskorištavanje dužničkih problema Argentine za ostvarivanje velikog profita.

Ukoliko fondovi dobiju svoj novac, ostali investitori, koji su ranije pristali da njihova dobit bude smanjena do 70 odsto, takođe bi mogli da zatraže pune isplate.

Argentina je posljednji put proglasila bankrot krajem 2001. godine, a građani su tada izgubili veliki dio svojih ušteđevina.