Svijet
0

Arbour: Vojna hunta u Mianmaru ne smije proći nekažnjeno

FENA
Vojna hunta u Mianmaru ne smije misliti da može proći nekažnjeno nasilno gušeći mirne demonstracije, izjavila je u utorak Louise Arbour, visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

"Mijanmarske vlasti ne smiju vjerovati kako ih njihova izolacija sprečava da polože račune za ono što rade", rekla je Arbourova pred Vijećem za ljudska prava UN-a, na otvararanju vanredne sjednice posvećene represiji u Mijanmaru.

Osudivši "šokantnu" reakciju vlasti prema demonstrantima, Arbour je naglasila da su tehnološka sredstva omogućila pristup bez presedana svemu onome što se dešavalo na ulicama Yangona.

Ona je pozvala zemlje regije da "izvrše uticaj" u odbrani ljudskih prava u Mijanmaru.

Evropska unija je zatražila od Vijeća za ljudska prava da osudi represiju. Prijedlog rezolucije EU-a naišao je na šutnju Kine, glavnog velikog saveznika mijanmarskog režima, i nesvrstanih zemalja koje se tradicionalno plaše "miješati u unutarnje stvari zemlje u domenu ljudskih prava".

"Nemogućnost međunarodne zajednice da spriječi masakr koji je uslijedio nakon narodnog ustanka 1988. kada je ubijeno 3000 ljudi među demonstrantima ne smije se ponoviti", rekao je specijalni izaslanik UN-a za lljudska prava u Mijanmaru Paulo Sergio Pinheiro.