Svijet
23

Arapski i kurdski pobunjenici kreću u akciju oslobađanja "glavnog grada" IDIL-a

Klix.ba
(Foto: AFP)
Kurdske i arapske milicije potpomognute vojnim snagama Sjedinjenih Američkih Država danas će početi sa akcijom oslobađanja Raqqe, prenosi BBC.

Jedinice udruženih "Sirijskih demokratskih snaga" trebale bi za nekoliko sati započeti opsežnu akciju oslobađanja teritorije prema Raqqi, svojevrsnom glavnom gradu terorističke organizacije Islamska država koji se njenim rukama nalazi od 2013. godine.

Civili koji žive u i oko grada sa približno 300.000 stanovnika upozoreni su da se klone mjesta na kojima se zadržavaju pripadnici Islamske države (IDIL).

Akcija dolazi u vrijeme velike oslobodilačke ofanzive na irački Mosul čime se IDIL suočava sa značajnim napadom na dva fronta i na dva njima značajna grada.

Koalicija "Sirijske demokratske snage", koja predstavlja jednu stranu u krvavom sirijskom građanskom ratu, nedavno je oslobodila značajno područje sjeverno od Raqqe, a nastavak akcije bit će praćen podrškom iz zraka za koju će se pobrinuti avijacija američke vojske.

"Sirijske demokratske snage" zvanična je vojska sjevernosirijske samoproglašene teritorije Rojava koju zajedno kontrolišu sekularni kurdski i arapski pobunjenici, a koji se najviše bore protiv IDIL-a i drugih milicija koje podržavaju radikalni islam.