Svijet
0

Arapska liga se priprema za konferenciju u Annapolisu

FENA
Generalni tajnik Arapske lige Amr Musa najavio je u četvrtak u Damasku, nakon sastanka sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, da će arapske zemlje na sastanku šefova diplomatija sljedeće sedmice u Kairu usvojiti jedinstven stav o međunarodnoj mirovnoj konferenciji planiranoj za kraj novembra u SAD-u.

"Ono što želimo je konferencija koja se bavi arapsko-izraelskim sukobom i otvara ozbiljne pregovore pod međunarodnim nadzorom", kazao je Musa, naglasivši da će u egipatsku prijestonicu doći palestinski predsjednik Mahmud Abbas da obavijesti mistre o detaljima vezanim za konferenciju.

Assad je ponovio da nijedna mirovna inicijativa koja ne uključuje pregovore o okupiranoj Golanskoj visoravni ne može biti ozbiljna i dovesti do pravednog mira u regiji.

Sirija je već više puta uvjetovala svoje učešće na skupu u Annapolisu, u saveznoj američkoj državi Maryland, diskusijom o sudbini strateškog Golana, koji je Izrael okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

Američki i izraelski zvaničnici su ocijenili da bi učešće Sirije bilo poželjno, ali su istaknuli da je u središtu konferencije izraelsko-palestinski sukob i obnova mirovnog procesa.

Pozivnice za taj skup još nisu poslane, a egipatski list Al-Ahram objavio je u četvrtak da bi Sirija pristala učestvovati ako bude zvanično i direktno pozvana, prenijele su agencije.

Ta zemlja je navodno dobila uvjeravanja Rusije i Abbasa da će takav poziv stići, izjavio je jedan neimenovani palestinski zvaničnik.

Sirija i Izrael su još zvanično u ratu, a jedna od ključnih zemalja čije se učešće na konferenciji očekuje je Saudijska Arabija, koja nema diplomatske odnose s jevrejskom državom.

Na konferenciju neće biti pozvan palestinski Hamas, koji SAD, EU i Izrael smatraju terorističkom organizacijom.