Nizozemska
0

Arapska evropska liga kažnjena zbog trivijalizacije holokausta

FENA
Spomenik holokaustu u Berlinu
Spomenik holokaustu u Berlinu
Nizozemski prizivni sud kaznio je jednu muslimansku umjetničku grupu novčanom kaznom od 2.500 eura zbog "govora mržnje", jer su njeni pripadnici na svoje web stranice postavili strip koji dovodi u pitanje holokaust.

Sud u nizozemskom gradu Arnhemu odbacio je u četvrtak žalbu nižeg suda i izrekao kaznu, uz obrazloženje da strip koji je Arapska evropska liga (AEL) objavila 2006. može biti opasan.

"Sud želi naglasiti da Evropski sud za ljudska prava, koji smatra slobodu govora najvišom vrijednošću i brani je svim silama, ne pravi ustupke kada je u pitanju negiranje ili trivijalizacija holokausta", navodi se u obrazloženju suda.

Sud je naložio i da rad grupe AEL bude praćen dvije godine, prenijele su agencije.

Sporni strip prikazuje dvojicu muškaraca u logoru Auschwitz kako promatraju nekoliko leševa.

"Ne vjerujem da su to Židovi", kaže jedan od njih, dok drugi odgovara: "Trebali bi nekako da doguramo do cifre od šest milijuna". Tokom holokausta ubijeno je oko šest miliona Židova.

Članovi grupe AEL tvrde da nisu imali namjeru dovoditi u pitanje holokaust, već da su htjeli skrenuti pažnju na "dvostruke standarde kada je riječ o slobodi govora".

Strip je objavljen 2006. nakon što je danski list objavio sporni crtež poslanika Muhameda, koji je izazvao oštre reakcije diljem muslimanskog svijeta.