Zbog sukoba s Arapima
0

Arapi prijete ubistvom izraelskog poslanika

FENA
Foto:ilustracija
Foto:ilustracija
Vojno krilo palestinske organizacije Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) zaprijetilo je da će ubiti izraelskog desničarskog poslanika Avigdora Liebermana, u znak osvete za prošlosedmično nasilje između Jevreja i Arapa u gradu Accra na sjeveru Izraela.

Sukobi u tom gradu, gdje živi miješano stanovništvo započeli su u prošlu srijedu, kada je jedan Arapin vozio automobil kroz jevrejski kvart, na jevrejski Dan pokajanja, Yom Kippur, kada se sav saobraćaj zaustavlja u čitavoj zemlji, osim za vozila hitne pomoći i policije.

Razljućeni navodnom provokacijom, Jevreji su napali vozača, izazvavši nerede koji su trajali pet dana. Palestinska novinska agencija Maan javlja da su Brigade Abu Ali Mustafa, vojno krilo ljevičarskog PFLP- a, zaprijetile da će Liebermanova sudbina biti ista kao i izraelskog ministra Rehavama Zeevija.

Zeevija su ubili pripadnici iste organizacije 2001. godine u jednom hotelu u Jerusalemu, u znak osvete za ubistvo svog vođe Abu Ali Mustafe.

Glasnogovornik Brigada Abu Jamal je ujedno poslao poruku podrške Palestincima koji žive u Izraelu, posebno onima iz Accra. On je također zaprijetio da primirje između Izraela i Palestinaca u pojasu Gaze neće omesti njegovu organizaciju da odgovori na nasilje u Accrou, koje je označio djelom politike protjerivanja Palestinca iz Izraela.

Lieberman je vođa desne stranke "Izrael naš dom" i ranije se zalagao za transfer teritorija i Arapa koji žive u Izraelu za dijelove Zapadne obale gdje se nalaze jevrejska naselja.

Lieberman je sada nerede u Accrou označio kao pogrom protiv Jevreja i početak ustanka, Intifade, ovaj put u samom Izraelu. U međuvremenu je jedan drugi izraelski poslanik Arapin, Ahmad Tibi, osudio hapšenje Jamila Taufiqa, Arapina iz Accroa, čija je vožnja uvrijedila religiozne Jevreje i bila povod za nerede.

"To je bezrazložna odluka koja nema pravnu osnovu i neće doprinijeti povratku zatišja," rekao je Tibi, optuživši izraelsku policiju da je popustila pred jevrejskim huliganima. Također je pitao da li će policajci početi da hapse Jevreje koji jedu i piju za vrijeme svetog muslimanskog mjeseca posta ramazana.

Tafuiq je uhapšen sinoć nakon policijske istrage pod sumnjom da je prebrzo vozio, prenio je Tanjug. Određen mu je pritvor od pet dana. Arapski lideri u Accrou izdali su proglas u kome se izvinjavaju za njegov postupak.