Irački premijer
0

Arapi i muslimani pozvani da prekinu sve veze s Izraelom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački premijer u srijedu je pozvao arapske i muslimanske zemlje da prekinu veze s Izraelom, nazivajući izraelske vojne napade u Gazi "užasnim zločinom".

"Tražimo od svih arapskih zemalja i muslimana da prekinu diplomatske veze i zaustave sve kontakte - privatne i javne - s tim ubilačkim režimom koji nastavlja svoju bolnu agresiju protiv miroljubivih, nenaoružanih civila", navela je DPA riječi Nurija al-Maliki iz saopćenja za javnost.

"Sporova ima svuda po svijetu, ali dostići ovakav stepen zločina kada se ubijaju žene i djeca je neprihvatljivo. Međunarodna šutnja veoma nas uznemirava, nadamo se da će međunarodna zajednica i Vijeće sigurnosti UN-a donijeti brze odluke, jasne i glasne, da se zaustavi masakr nad palestinskim narodom", dodaje irački premijer.

Premijerova izjava uslijedila je dan nakon što je u izraelskim napadima na tri škole kojima upravljaju Ujedinjene nacije u pojasu Gaze u jednoj ubijeno 46 ljudi.

Otkako je Izrael počeo s operacijama u Gazi prije više od deset dana, oko 680 Palestinaca je ubijeno.

Irak, gdje je u američkoj invaziji svrgnut bivši predsjednik Saddam Hussein, nema diplomastske odnose s jevrejskom državom.

Jordan i Egipat jedine su dvije arapske države koje su potpisale mirovni sporazum s Izraelom. Obje su se našle pod snažnim arapskim pritiskom da učine više na sprečavanju izraelskih napada na Gazu.