Svijet
0

Arafat od danas u bolnici u Parizu

NINA
Palestinski delegat Abas Zaki izjavio je u četvrtak u Ramali na Zapadnoj obali da će oboljeli lider Palestinske autonomije Yasser Arafat danas biti prebačen u bolnicu u Parizu.

Arafat koji je jako iscrpljen da bi mogao ustati i koji je proveo skoro cijeli dan spavajući, navodno je pristao otići iz svog sjedišta u Ramali na Zapadnoj obali u dogovoru s doktorima, što je ranije odbijao učiniti.

Palestinski lider će u danas biti prebačen u Jordan i odatle francuskim avionom u Pariz na liječenje od za sada neidentificirane, ali ozbiljne bolesti.

Ranije je jedan od doktora koji su pregledali Arafata izjavio da palestinski lider boluje od potencijalno fatalne bolesti zbog koje će morati biti pregledan van Zapadne obale kako bi se utvrdio uzrok.

"Njegove krvne ćelije koje bi normalno trebale uništavati mikrobe trenutno uništavaju krvne pločice", rekao je doktor koji je tražio da ostane anoniman, prenijeli su izraelski mediji.

To je možda izazvala virusna upala, rak ili trovanje krvi, naglasio je isti liječnik i dodao da dopunski testovi ne mogu biti izvedeni u sjedištu Mukata u Ramali.

"Liječnici misle da Arafat mora biti prebačen u inozemstvo na daljnja ispitivanja kako bi primio potrebnu njegu, jer bi mogao umrijeti u slučaju da se takvo stanje nastavi", rekao je neimenovani liječnik.

Arafatov odlazak u bolnicu se ocjenjuje kao znak teškog stanja njegovog zdravlja. Palestinski lider nije napuštao svoje sjedište u Ramali više od dvije godine jer je Izrael odbijao garantirati da će se moći vratiti.