Uvreda i za Putina?
44

Apsurdna i suluda odluka Kadirova: Na meti novog zakona svjetski pop hitovi i ruska himna

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo kulture ruske republike Čečenije nedavno je objavilo da zabranjuje sve pjesme koje su previše ubrzane - ili usporene - u pokušaju da budu u skladu s muzičkom tradicijom zemlje i iskorijene bilo kakvu naznaku vesternizacije, piše Politico.

"Od sada sva muzička, vokalna i koreografska djela trebaju odgovarati tempu od 80 do 116 otkucaja u minuti", reklo je ministarstvo u saopćenju prošle sedmice, a prenosi Moscow Times.

Prema čečenskom vladaru Ramzanu Kadirovu, savezniku ruskog predsjednika Vladimira Putina, ideja je muziku"uskladiti s čečenskim mentalitetom".

"Posuđivanje muzičke kulture od drugih naroda je nedopustivo", izjavio je čečenski ministar kulture Musa Dadajev.

Lokalni umjetnici navodno imaju rok do 1. juna da "preprave" svoje pjesme kako bi slijedile nova pravila, ali u slučaju nekih od najomiljenijih svjetskih izvođača može se sa sigurnošću reći da se velik dio njihove muzičke produkcije neće pojaviti u čečenskoj top listi.

Istraživački novinari na Politico-u pročešljali su Spotify playliste kako bi vidjeli koje će od omiljenih pjesama biti na crnoj listi.

Dance-pop himna Taylor Swift "Shake it Off" koja dolazi sa 160 otkucaja u minuti definitivno je na listi — kao i baladna svadbena pjesma "Lover" (69 otkucaja u minuti) i country pop pjesma ‘Love Story‘ (119 otkucaja u minuti).

Mega hitovi "Look What You Made Me Do" (128 otkucaja), "Cruel Summer" (170 otkucaja) i "Bad Blood" (170 otkucaja) također će završiti u smeću.

Pretpostavljamo da Taylor Swift neće uskoro dovesti svoju Eras turneju u Grozni. Ali možda može ponovno izdati svoju diskografiju, prilagođavajući tempo samo za svoje čečenske obožavatelje ("Kadirovljeva verzija").

Što se Beyoncé tiče, himna za osnaživanje žena "Run the World" (Girls) (127 otkucaja) ne ulazi u izbor. Kao ni "Single Ladies" (193 otkucaja) ili "16 Carriages" (127 otkucaja).

Ali nije sve izgubljeno za Beyoncé u Čečeniji: Beyoncé ima nekoliko pjesama koje su preživjele novu zabranu, uključujući hit "Texas Hold ‘Em" (110 otkucaja), bezvremenski "Halo" (80 otkucaja) i "Crazy in Love" (99 otkucaja).

Recite zbogom većini techno/trance pjesama, mambu, salsi i valcer muzici, sve je to prebrzo pod novom zabranom.

Novi Drakeov hit "God‘s Plan" je prespor, na 77 otkucaja u minuti. Kao i "Headlines" (152 otkucaja).

Ako ste fan Ariane Grande, zaboravite većinu njezine diskografije, koja se smatra previše ubrzanom za čečensku muzičku policiju.

Novo ograničenje zabranjuje i rusku državnu himnu, koja se obično izvodi na 76 otkucaja u minuti. Vladimiru Putinu će netko to morati priopćiti na pažljiv način.

Dobre vijesti? Umjesto toga Čečeni će uvijek moći poslušati belgijsku himnu (114 otkucaja u minuti), piše Politico.